Sköldkörteln: styr dig, vad gör du för den?

on
SKÖLDKÖRTELN  ( SK) ( kopierat från Fight Sickness på FB)
Sköldkörteln ansvarar för ämnesomsättningen i kroppen. Det är något av det första man bör kolla om man inte mår bra tillsammans med binjurarna. ( vilka symptom undrar ni? Korta svaret : ALLA)  Man bör enligt mig inte börja medicinera med hormoner utan att ha kontrollerat vad som egentligen felar. Att stötta naturligt först och ge kroppen material att tillverka egna hormoner den behöver är enligt mig det första man ska pröva och även fortsätta med om man blir medicinerad. Målet måste ju ändå vara att ha en sköldkörtel i balans som producerar hormoner själv utan medicin eller med så lite medicin som möjligt. Tabletter kan lösa för stunden och är i många fall ett måste, men behandlar inte orsaken. sköldkörteln anpassar sig till slut, vilket medför att man kan känna sig bra i början men sedan bli sämre igen och tvärtom. Om problemet t ex ligger hos binjurarna som producerar för lite eller för mycket kortisol och man då ökar sköldkörtelhormon blir BÅDE binjurarna och sködkörteln ännu mer stressade och inflammationsbenägna med försämrat mående som följd och en anpassning av körtlarna där de försöker anpassa hormonproduktionen efter det man själv stoppat i sig.

Kan oxå klämma in här att inflammationer i SK  kan  ev botas av en rejäl kortisonkur. Om det är binjurarana som botas /avlastas samtidigt vet jag inte, men sköldkörteln slutar attackera sig själv och antalet antikroppar minskar. ( TRAK /TPO) Vet flera som sluppit livslång medicinering mha kortison. Min egna teori oxå ( och många andras) är att SK och (binjurarna)  invaderas av patogener varav den som ger körtelfeber  (Epstein Barra/EBV)torde vara vanligast men även andra. Troligen attackerar SK de celler som fått objudna gäster. EBV är en livslång infektion precis som massor av andra  tex malaria, HIV. TBC, hepatit etc i oändlighet.

För att stötta naturligt måste man tillföra jod. Det är en evig debatt om hur jod skulle vara skadligt för sköldkörteln och orsaka sjukdom vilket är helt absurt. Vi får sjukdom pga för lite jod. Detta är en myt precis som vad som orsakar högt blodtryck och hjärt o kärlsjukdomar etc. Om man får struma pga jodbrist kan man inte ta en tablett och fortsätta undvika jod. Det är som för diabetiker som att fortsätta äta snabba kolhydrater och ta en Insulin spruta. Läkemedelsindustrin har inget intresse i att förmedla information om att det kan vara bra att undvika det som gör en sjuk från början.
Sköldkörteln är helt beroende av jod för att fungera och består dels av jod atomer. Om man inte äter tillräckligt med jod kan man få en inflammation och förstorad sköldkörtel som troligen förtvivlat försöker kompensera för jodbristen. Detta kan oxå leda till att binjurarna jobbar extra hårt eftersom inflammation uppstått och de höjer beredskapen med att frisätta kortisol. Kroppen går på högvarv och får hög temperatur, snabb matsmältning, svårt att sova etc.
Ofta utvecklas antikroppar av kroppen som börjar äta upp sköldkörteln, om detta är en kompensation för att ta tillbaka den förstorade körteln till normaltillstånd eller om det är immunförsvaret som löpt amok är en fråga jag funderat över. Kroppen är intelligent och försöker kompensera brister vilket kan leda till mycket tok hos vården när de försöker korrigera kroppens egna korrigeringar. I detta tillstånd beordras man ofta operation eller strålning med radioaktivt jod för att döda sköldkörteln helt och sättas på livslång medicinering istället för att ge det sköldkörteln behöver, jod. Förr behandlade man enbart med jod som dessutom är inflammationshämmande.
För många övergår dock överproduktionen ( Hypertyreos/ Graves) till underproduktion ( hypo) eller en pendling fram och tillbaka ( Hashimotos) När sköldkörteln inte orkar producera hormoner själv måste man tillföra det i form av medicin. Naturligt hormon sägs vara det bästa då det innehåller både aktiva hormon T3 och inaktiva hormon, T4. Levaxin eller Euthyrox innehåller bara T4 som behövs omvandlas till T3 av bl a levern. För detta krävs en del näring, som t ex zink och selen och L tyrosin/ tryptofan. Har man brist på detta eller en dåligt fungerande lever, tarm eller bukspottskörtel eller fel på hypofysen som talar om hur detta skall ske, så fungerar inte detta ordentligt. Därför är det absolut nödvändigt att alltid kolla nivåerna av både T3 o T4 i kroppen. TSH är egentligen bara ett styrhormon som kan signalera att något är fel på produktionen men säger inget om hur mycket T3 och T4 som finns. TSH är på det viset sekundärt men kan indikera att man har fel på hypofysen. Om TSH utan medicin inte är i relation till nivåerna av T3 och T4 bör man misstänka det.
För att stötta sköldkörteln naturligt bör man äta ordentligt med jod. Ca 200 Mcg / dag . Det är en rejäl portion med fisk. Det är inget vi får i oss av att äta lite vanligt salt. I detta program rekommenderas havssalt o lite fisk så gott som dagligen, inte bara fet fisk utan även torsk o räkor som innehåller mycket tryptofan, jod, B12 o selen o zink.
Man bör oxå äta selen och zink och b vitaminer som finns bla i nötter, baljväxter o gryn.
Tryptofan som är ett protein och omvandlas till aminosyran l tyrosin är oxå nödvändigt och finns i livsmedel med protein. Det som nämns ovan samt ägg är särkilt bra. Det finns tillskott som t ex 5HTP som innehåller l tyrosin. Det fina med det är att det ombildas senare till serotonin som gör en glad och lycklig och senare melatonin så vi sover gott. Som kinderägget… 3 i en alltså 🙂 Därför är det bättre att äta tryptofan än att stoppa i sig lyckopiller och sömnpiller som bara förstör kroppens hormonsystem samt sömn. SSRI kan troligen by design inte omvandlas till melatonin eftersom det är avsett att loopa tillbaka i systemet. Biverkningar är förutom sömnsvårigheter självmord. Det är bättre ge kroppen redskap att sköta sig själv och låta tabletterna fungera i enbart nödsituationer och inte för långtidssbruk.
På bilderna ( arla o powerfruits) lite om vad man bör äta ( se FB) Havssalt med kelp samt fisk för jod, o tryptofan samt paranötter för selen o havregryn för zink, selen b vitaminer. Även mandel bör ingå. När man äter fisk får man I princip allt sköldkörteln behöver. Överdosera ej paraötter som innehåller massor av selen! Det fina med att äta näringen i mat är det är lättare att ta upp samt man får övriga nyttiga ämnen som t ex aminosyror o bra fett samt mättnad på köpet. Och billigare blir det också. ETT bra multivitaminpreparat bör man dock äta dagligen .

Den här är en patentansökan för att förhindra /behandla Alzheimers i hjärnan som beror på att det bildas plack så nerverna inte kan kommunicra. https://www.google.com/patents/US20130267601  Varför det blir plack är ju den stora gåtan o jag ska puffa upp inläggen om det men att det är patogener inblandat är redan visat. T3 kan dock oxå ha en avgörande roll då den tydligen är inblandad i fettomsättningen i cellen (?) . T3 överhuvudtaget verkar ungefär vara som elen till våra lampor.. blir ingen energi utan den.. o kortisolet är strömbrytaren.. den måste man oxå slå på… Den här artikeln är bra att skriva ut till VC om de vägrar ta T3 prov.. Då säger man, ” nej jag kan förstå det, trots att det är så billigt, så blir det ju en ren förlust för läkemedelsindustrin om jag redan idag kan förhindra att jag får en massa följdsjukdomar och Alzheimers. Ni kan läsa mer om det här o sen har jag flera artiklar med fördjupning om hur hormonsystemet hänger ihop och att det inte isolerat kan tas prov på enbart TSH” Men ni är ju utbildade… så ni kan säkert allt det redan o förstår hur viktigt det är… ” ( se artikeln ” obalans i hormonsystemet ” av dr mikael Lam)

Sammantaget anser artikelförfattarna att T3  som håller oss levande oxå skulle kunna förhindra bildandet av plack på cellerna i hjärnan så de inte kan prata med varann längre. Jag tror ( och jag är lång ifrån ensam) att placken bildas av patogener som gömmer sig från immunförsvaret samt antibiotika på det sättet. Vilka patogener kan man fråga sig? Det är bara och välja en i högen… hur många som helst.. rena telefonkatalogen nästan. Inte är de snälla heller… MS, Parkinson, Alzheimers, ALS är klart neuroligiska där det enligt studier nästan samtliga har patogener i hjärnan ( beror på vilka man läser) SE filmen Under our skin också https://www.youtube.com/watch?v=RWFFiIZgr6U ❤ ❤

Vad är sambandet mellan kortisol och sköldkörteln. ?
Att det finns ett samband råder ingen tvekan. Det som är så konstigt är att det knappt verkar finnas några studier över huvudtaget om detta. Varför då kan man undra? Patientgruppen är gigantisk i världen och ökar… Mina egna teorier grundade sig i att när binjurarna jobbade hårt pga stress drog sköldkörteln ner sin produktion för att kompensera energinivån i kroppen o när sköldkörteln jobbade hårt pga (jodbrist, ? ) blev det tvärtom . Jag vet inte om det är så även om jag hittat diverse studier som kan antyda det.
Nya reflektioner efter mycket läsande har fått mig att tro att sambandet är mer komplext o att sköldkörteln inte fungerar utan kortisol. Jag tror att kortisol är precis som insulin som för in glukosen i cellerna. Utan insulin går det inte . Hur mycket socker som är i cellerna kan man troligen bara mäta i urin och saliv. (Nu krävs det inte alltid insulin, vid ketos och även fruktos går det in ändå)
Min hypotes är alltså i att sköldkörteln styrs av hypofysen som samarbetar med binjurarna. På morgonen är kortisolet högt så vi kan vakna till. Troligen sker här mycket ombildning av T4 till aktivt T3 som går in i cellerna mha kortisolet. Vid ohälsosam stress när adrenalinet går igång stängs eventuellt denna process (liksom alla processer i kroppen som inte är livsuppehållande) .
På kvällen är kortisolet lägre o konverteringen av T4 till T3 minskar. TSH styrs av hypofysen som styr tillverkningen av t4 som är långtidsverkande. Man kan anta att denna är mindre känslig för svängningar av kortisol och adrenalin. Om kortisolproduktionen är för låg så finns det för mycket reverse T3 ( detta finns flera studier på) som inte tar sig in i cellerna och då kan man anta att T4 produktionen går ner den också o troligen på order av hypofysen med sänkt TSH.
Det är alltså rätt komplext och många faktorer att ta hänsyn till. Vi får inte heller glömma att T3 konverteringen sker i levern och att även tarmen måste fungera.
För de som har låg ämnesomsättning är det viktigt att se över och testa alla bitar i hormonsystemet även insulin o glukos o progesteron, dhea, testosteron mm. Problemet är ju förstås att det är inte alltid det som visas i blodet som sker i cellerna. En diabetiker vet detta. Det gör endokrinologerna också. Frågan är varför frågan är så främmande när det gäller andra hormoner? Det är nästan som att de forskare som påstår det blir förlöjligade som att de skulle vara idioter på något sätt?
Sophiahemmets läkare har igång en studie nu. Det vorje ju toppen om de kunde passa på att avläsa alla hormoner samtidigt så de fick en uppfattning hur de samspelar. I de yttre ändarna av kortisolavvikelser tror jag man kommer hitta avvikelser i T3. Det skulle oxå kunna förklara varför inte alla mår bättre med t3 tilägg. Det vore iallafall önskvärt om de kunde reda ut det här en gång för alla så vi slipper vara våra egna läkare jämt och ständigt.
Någon som har prover på högt eller lågt kortisol samtidigt med sköldkörtelprov får gärna posta dessa.

Lite tråkig läsning om kronisk EBV. Den verkar infektera många organ , lever o lungor mm och många dog. Intressant är också att den orsakar utslag. Jag fick ju själv stora besvär med oförklarliga nässelutslag innan min kollaps. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3112034/

 För de med ME/CFS rekommenderas att läsa denna artikel; http://www.wellnessresources.com/…/new_findings_with…/

 För de med mag o tarmbesvär rekommenderas verkligen denna artikel : http://www.wellnessresources.com/…/epstein_barr_virus…/


En kommentar Lägg till din

  1. Evaendeva skriver:

    Tack!! Mycket Bra! Behövde jag läsa..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s