Hon såg sin bästa vän brännas till döds

Hon såg sin bästa vän brännas till döds och smet från sitt bröllop, möt modiga Najlaa Hussin, från Norra Irak, nu 20 år och föreläsande i New York . Hon är inbjuden av Malala som har ett projekt för flickors rätt till utbildning i världen.

 När Najlaa var ung fick hon tjata sig till att få gå i skolan som pojkarna i den konservativa byn där flickor förväntas stanna hemma tills de är tonåringar och ska giftas bort.  Hon fick, men inte längre än till 7:e klass,  då när hon var 14 ansåg föräldrarna att det var tillräckligt och att hon skulle gifta sig med en man hon inte kände. Hon bönade och bad sina föräldrar om att få slippa då hon drömde om att bli journalist och resa. Iklädd bröllopsklänning och högklackat rymde hon på bröllopsdagen och slängde skorna så hon kunde springa fortare, nästan som hämtat ur ”Runaway bride” fast denna story är inte lika romantisk.
ISIS invaderade hennes by och familjen fick fly. De tog större delen av byn som var Yasidis som är en minoritet med västerländska drag med ljus hy, blå/gröna ögon och guldbrunt hår i likhet med Hazarer från Afghanistan. Huruvida det är enbart politiska/ religiösa motiv eller även DNA det är frågan om i den etniska utrensningen, är en fråga jag undersöker vidare då våra antropologer och paleontologer döljer fynd och uppsatser de inte tycker passar deras multi-kulturella marxistiska agenda där varje nations identitet ska suddas ut så länge den inte är muslimsk eller judisk.
ISIS sägs ha  tagit 6417 Yazidis varav många flickor /kvinnor som sexslavar de sålt till varandra, samt arabiska prinsar på auktion om de varit mycket vackra. Männen torterades oftast och mördades. Idag saknas hälften av dessa sedan de blev befriade av bl a  Kurdiska soldater och USA. FN klassar det som folkmord och man har hittat 47 massgravar. 
Det fanns en halv miljon  Yazidier i Irak innan massakern men dess har 100 k flytt och 360 k flyttats mestadels till flyktingläger där bl a rapporterats att deras varma kläder blivit stulna under kalla vintern samt mobiler och paraboler som tagits ned och förbjudits för att ta emot och sända nyheter /kommunikation. De är hatade av muslimer sedan de inte tillber Allah och blivit anklagade för djävulsdyrkan. Huruvida det ligger något konkret i det får undersökas vidare i annan artikel om Satanismen som utbreder sig i världen  som pesten.
Både förtryckandet av flickor och kvinnor och dess rätt till utbildning sprids också som pesten i och med utbredningen av Wahhabism och Salafism som är den gren ISIS kämpar för, sponsrad av bl a  Saudi och andra säkerhetstjänster man inte väntar sig eftersom det klassas som ”konspirationsteorier”.  Just rätten till utbildning var det Najlaa föreläste om tillsammans med andra kvinnor från hela världen. Undertecknad har själv varit aktiv gällande just den frågan då jag anser att det är nyckeln till att befria världen från just fattigdom och förtryck. Huruvida fler utbildade kvinnor leder till mer välstånd än utbildade män vore en intressant studie, men flera lyckade projekt finns. Tyvärr är det så att i en del kulturer där männen tjänar pengarna lägger de dem inte på familjens välstånd utan eget missbruk i alkohol , droger och spel. Mycket vanligt i Afrika. Om det är så i Asien, Mellanöstern och Syd Amerika vore intressant att studera närmare, men jag nöjer mig med vittnesmål från de som jobbat och bott i dessa länder. Förtrycket är allmänt utbrett och huruvida USA, Europa och Australien nu också ska ingå i den skaran kan man ju fråga sig om Islam tillåts ta över och Burkatvång införs och vi förs tillbaka barfota till spisen 2000 år tillbaka i tiden.
Najlaas väns öde var tragiskt. 
– Jag såg henne brinna. Jag såg allting och efter det kunde jag inte fokusera på någonting.  Jag tänkte på det hela tiden, säger hon. 
Hennes bror hade hotat henne då han fått reda på att hon haft en pojkvän.  Detta plågar henne än idag och det är svårt att förstå något så fruktansvärt. Vi måste försöka förstå att många av våra förtryckta systrar både i Sverige och andra länder också har drömmar om utbildning, yrke, självständighet och kärlek. De ropar på vår hjälp att uppmärksamma deras kamp och då kan vi inte börja tillåta Wahhabism här när de kämpar för frigörelse. Det blir upp- och- ner vända världen. I Iran har det varit massprotester från kvinnor som i och med internet fått kunskap om att kvinnor var ”fria” och jämställdheten hög innan kuppen av Ayatolla.  Jag håller med. Vi måste slåss för deras frihet och för att få behålla vår.   

Mer läsning : https://www.npr.org/sections/parallels/2018/02/14/585152138/yazidi-women-finally-go-to-school-defying-former-isis-rulers-and-their-own-paren

http://www.dw.com/en/yazidis-see-fleeing-middle-east-as-only-option-for-survival/a-19229554
https://blog.malala.org/malala-brings-girls-voices-to-the-halls-of-the-un-87481a1da2f

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Yazidier

Tidigare artikel om hederskulturen http://nikkicocaracha.blogspot.se/2018/01/hederskultur.html

Mycket gamla funderingar http://nikkicocaracha.blogspot.se/2016/07/the-free-will.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s