Mikroplast i avföring

 

Ett universitet i Wien har undersökt avföring från människor som innehöll överraskande mängder med plast. De kan ha kommit från PET flaskor eller förpackad mat men likväl fibrr från luften av fleece, nylon, gummidäck och annat. Fisk , skaldjur och salt innehåller som vi skrivit om tidigare. Nästa steg blir väl att utröna hur stora mängder som är skadliga, vilket tyvärr oftast märks när skadan väl är skedd och forskningen och larmen hunnit ikapp. Vi lärde oss inget av PCB, DDT larmen och mikrovågsugnar och strålning från mobiler, Wifi och master. Det blir fortfarande en ”överraskning ” sen för industrin. ”De hade de ingen aaaning om”,.. Den som vill ta risken är förstås fri att göra det. De som vill vara försiktiga övergpr till glasförpackningar och naturliga fiber mm.
” Philipp Schwabl, the physician-scientist who conducted the human stool experiment, says he hopes his findings will hasten research into the effects of microplastics on human health…ased on the research, it was highly likely that microplastics would be present in humans,” he says. “But nobody ever investigated if microplastics also reach the human gut. Now this discussion can be taken up in humans.”… The findings have not yet been peer-reviewed or published; Schwabl says he hopes to have both those steps completed in November. He added that he wants to expand the study to a larger group.

The study involved three men and five women, aged 33 to 65, from seven different European countries and Japan. Participants kept a food diary for a week and then provided a stool sample for testing. All stool samples tested positive for plastic.

The diaries also provided information about potential sources of the plastics. Two of the eight participants chewed gum daily. Six ate seafood. Over the course of the week, they all consumed food that had been wrapped in plastic. On average, participants drank about 25 ounces of water daily from bottles made of PET (polyethylene terephthalate, the material widely used to make plastic bottles.)

Schwabl cautioned that the study is too small to draw conclusions about individual factors, such as the chewing gum or fish or the participants’ household routines or where they lived.”
https://www.nationalgeographic.com/environment/2018/10/news-plastics-microplastics-human-feces/?user.testname=none

Tidigare artiklar;

En ny studie -> https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/massor-av-mikroplast-i-flaskvatten har gjorts (vänligen läs texten nedan innan länken) av micro-plast där oberoende forskare har undersökt flaskvatten och hittat MÄNGDER. Detta motsägs naturligtvis av industrin som menar att studien inte utförts korrekt. Vilka som har fel kan man ju tvista om men man bör ha i åtanke att Camel rekommenderas av läkare för inte särskilt länge sedan och att 5G som kommer innebära en katastrof tystas lika frenetiskt.

Vad är då detta och vilken skada kan det göra?

Av natruliga skäl är det inte många som vill ha plast i kroppen medvetet så man får utgå ifrån djurstudier och den åverkan de har på främst haven.

Det är ett samlingsnamn för mkt små 1- 5 mm, icka helt naturliga partiklar från tex olja o syntetiska fiber från kläder. Det är dessa vi ser dammar i luften och som vi dar ner i våra lungor och som via tvätten kommer ut i havet där de gör skada.

Att något är litet är i detta fall inte en fördel utan tvärtom. Det tar sig djupare ner i både lungor och längre in i våra vävnader. Att bara sluta använda plastbyttor och dricka flaskvatten är kanske lite som att sila kameler? Att astman ökat i takt med användningen av fleece och trikåer kanske inte är en slump? Visst är det trevligt att det görs av återvunna bildäck för miljön , men med tanke på alla föroreningar av brända kolväten där så
kanske vore det smartare att använda, ull, bambu och hampa istället som är både naturligt och inte kräver mkt vatten eller besprutning samt isolerar bra?

För de som är känsliga mot ull kan meddelas att de har sk, hullingar i sina fibrer som griper tag i varandra och dessa ska hanteras varsamt och inte i en tvättmaskin för annars tappar de greppet och sticks. Fibern är oxå ihålig så att luften kan cirkulera. Det är luften som ger värme men det behövs oxå ett tätare vindskydd.

Tillbaka till plasten. ” Mikroplast anses av de flesta vara ett allvarligt problem, och forskning har visat att minst två tredjedelar av blåmusslor som hade plockats mellan Orust och Halmstad hade mikroplast i sig[4]. Forskarna som ligger bakom anser att problemen kan vara större än så, eftersom de inte har haft tillgång till den mätutrustning som behövs för att de ska kunna mäta de allra minsta plastbitarna[4]. En undersökning av IVL och Svenskt Vatten har även visat att upp emot 70 miljoner partiklar av mikroplast släpps ut i havet per timme från ett ensamt stort svenskt reningsverk.[5] För att förhindra att lika mycket mikroplast släpps ut, kan man använda en membranbioreaktor som under samma undersökning hade visats vara tio gånger effektivare än andra reaktorer.[5]”

”Forskare har länge anat att mikroplasten äts upp av fiskar och andra havslevande organismer med de direkta effekterna på det marina djurlivet har varit svåra att visa. Nu visar den nya studien, som publiceras i Science, att abborryngel hellre väljer att äta mikroplast framför sin vanliga föda. Abborrynglen slutade då växa, tappade sina naturliga beteenden och fick svårt att överleva.” http://4health.se/mikroplast-hotar-var-halsa-inte-bara-miljon

Ett förbud mot mikroplaster i vissa kosmetiska produkter som duschkräm, tandkräm och schampo är på gång. https://www.nyteknik.se/miljo/mikroplaster-i-kram-och-schampo-forbjuds-ett-vansinne-6896318 Från den 1 juli i år förbjuds de små plastbitarna – som tillsätts för att ge en kosmetisk slipande effekt – skriver Dagens Nyheter. Kornen ställer nämligen till det i vår havsmiljö. Upp till 40 ton mikroplaster hamnar årligen i Östersjön, då mikroplasten slinker igenom våra reningsverk.
EU gör som bekant inte mycket..vems intressen de företräder kan man ju undra? https://www.nyteknik.se/miljo/tam-plan-mot-plastavfall-i-eu-en-stor-besvikelse-6893520

Läs mer här om hur mycket plast vi har i haven som far runt överallt mha strömmar och skadar eko-systemen https://www.nyteknik.se/energi/sa-mycket-plast-finns-det-i-varldshaven-6396320

Nya uppfinningar..
En liten boll som läggs i tvättmaskinen fångar upp mikrofibrer från kläder. På så sätt ska plastpartiklar hållas borta från haven. https://www.nyteknik.se/miljo/bollen-som-fangar-plastfibrer-under-tvatten-684891
Enligt Rozaliaprojektet, som har tagit fram Corabollen, kan en enda fleecejacka släppa ifrån sig upp emot 250 000 partiklar per tvätt.
Mikroplast kan vara kvar i havet i hundratals år innan det löses upp, och det i kombination med hur stora mängder som sprids ut i havet varje dag gör det till ett stort hot mot exempelvis Östersjön eller lokala svenska insjöar. Problemet med mikroplast är att den äts upp av vattenlevande organismer som kan ta skada. Därmed riskerar plasten också att hamna på människors tallrikar.
Nu har havsforskare i USA via organisationen Rozaliaprojektet utvecklat en boll som ska fånga upp mikrofibrer redan i tvättmaskinen. Produkten kallas för The Cora Ball och har inspirerats av koraller.

– Koraller gör det vi gör. Koraller låter vatten att flöda igenom dem och plockar upp små saker från det flödande vattnet, säger Rachael Miller, medgrundare till Rozaliaprojektet, i filmen du kan se här nedanför: En annan lösning på samma problem har presenterats av det nystartade företaget Guppy Friend i Berlin. De har tagit fram en tvättpåse där smutskläderna ska placeras innan de stoppas i tvättmaskinen.
Företaget, som har startats av ett gäng surfare och skejtare, hävdar att tvättpåsen kan fånga upp 99 procent av fibrerna som frigörs under tvättningen. Fibrerna som fastnar i påsen ska tömmas i soporna efter tvätten.
Till hösten ska Guppy Friend dra igång en kampanj för gräsrotsfinansiering för att börja tillverka tvättpåsarna.. 3

Läs ännu mer här https://www.nyteknik.se/artiklar-om/Mikroplast
Bl a ; Studie visar: Lekplatser läcker mikroplast, Regeringen ska jaga plastskräp ,Källor till mikroplastutsläpp identifierade, Mer mikroplast än väntat i vattnet utanför Stockholm,17 ton plastskräp på obebodd korallö etc.

Med hopp om en fin helg o glöm inte att ta hand om DIg, dina kära, respektera medmänniskor samt miljön! Med lite mer respekt & kärlek skulle vi kunna lösa många problem. Vilket förstås inte betyder att vi ska fisa fjärilar utan kräva respek ❤

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s