Lymfsystemet & Oxytocin

Print

Få människor förstår vilken viktig roll lymfsystemet har i vårt immunförsvar och hur det fungerar. För att kortfattat beskriva det är Lymfsystemet som en slags vallgrav mellan kroppens celler bestående av vätska (lymfan) och ”krokodiler” (vita blodkroppar ) som skyddar mot ”inkräktare” och där cellerna och blodet kan slänga oönskade ämnen för transport ut ur kroppen. Vätskan förs framåt när vi rör oss till lymfkörtlarna och lymf-organen som finns utspritt i kroppen där de i princip äts upp.
Lymfsystemet består alltså av vätska samt körtlar och organ där vita blodkroppar produceras och patogener samt skadade och gamla celler tas om hand. De är små bönformade knölar 1-10 mm stora ofta samlade i grupper i armhålorna, nacken, käkvinklarna, ljumskarna, bakom bröstbenet och längs de stora blodkärlen i bukhålan. De består av så kallad lymfatisk vävnad som fungerar som ett filter för patogener som förts dit av lymfkärlen.
I den lymfatiska vävnaden mognar lymfocyter, som är en typ av vita blodkroppar som kan äta upp invaderande patogener. De är specialiserade celler som försvarar kroppen mot bakterier och andra mikroorganismer. Där finns också plasmaceller, som bildar så kallade antikroppar som också deltar i immunförsvaret.
Mjälten är en stor blodreservoar och kroppens största lymfatiska organ . Den skyddas av de nedersta revbenen. Den innehåller, precis som lymfkörtlarna, lymfatisk vävnad med lymfocyter, plasmaceller och celler med förmåga att ”äta upp” invaderande celler. Mjälten omges av en skyddande kapsel av bindväv. Förutom den lymfatiska vävnaden innehåller mjälten också blodfyllda hålrum. Både blodkärl och lymfkärl passerar in i och ut ur mjälten.
Brässen ligger bakom bröstbenet intill hjärtat och består också av lymfatisk vävnad omgiven av en bindvävskapsel . Där mognar T-lymfocyter som när går ut i blodet och träffar på inkräktare omvandlas till så kallade mördarceller som kan ”äta upp” inkräktarna.
I svalget finns lymfatisk vävnad i form av halsmandlarna, svalg- och tungtonsillerna. De bildar tillsammans en ring som skyddar ingångarna till luftvägarna och matsmältningskanalen. Även i tarmarnas väggar och i det så kallade tarmkäxet finns lymfatisk vävnad. Tarmkäxet är bukhinneveck som innehåller kärl och nerver och som fäster tarmen vid bakre bukväggen.
De minsta lymfkärlen kallas lymfkapillärer. De börjar ute i vävnaderna mellan cellerna utan att ha kontakt med något annat kärl. De små lymfkärlen går ihop med andra små lymfkärl och bildar allt större kärl. De större lymfkärlen går i riktning mot bröstkorgen och passerar på sin väg genom flera lymfkörtlar. Vid passagen tillförs lymfvätskan lymfocyter och plasmaceller, samtidigt som bakterier och andra skadliga partiklar oskadliggörs.
I brösthålan samlas alla lymfkärl i två uppsamlingskärl som tömmer lymfan i vinkeln mellan nyckelbens-venen och den inre halsvenen på båda sidorna. Lymfan går alltså tillbaka till blodet. Därmed förs också de vita blodkropparna i lymfan till blodet för att bekämpa infektioner.
Lymfkärl är uppbyggda på ungefär samma sätt som vener, men de har tunnare väggar för att lymfan lätt ska kunna sugas upp från den omgivande vätskan i vävnaderna. Precis som vener har de större lymfkärlen klaffar för att lymfan bara ska kunna transporteras i en riktning. Muskelsammandragningar i armarna och benen pumpar lymfan framåt mot den plats i bröstkorgen där lymfan töms i blodet.
Ett fungerande lymfsystem är alltså centralt för ett fungerande immunförsvar. Det är lite som ett allt i ett av polis, ambulans och reningsverk minst lika viktigt som blodsystemet. Det saknar pump som hjärtat och är beroende av muskelsammandragningar för att förflytta sig. Med hjälp av rörelse, djupandning och massage samt växlingar i temperatur förs vätskan framåt.
Epstein-Barr-virus( EBV) infekterar ofta en viss typ av lymfocyter och sprider sig till lymfsystemet, andningsorganen, lever, mjälte och hals. Symptom uppträder 30-50 dagar efter exponeringen och man blir oftast mycket dålig. Infektionen ligger sedan latent i kroppen och kan reaktiveras vid försvagat immunförsvar av t ex trauma eller andra infektioner. Den kan också bli kronisk.
Det finns en rad besvär dåligt lymfsystem kan resultera i t ex;
* Ödem / vätskeanslamling
* Irritation av vävnaderna och en inflammatorisk reaktion kan uppstå med värk
* Immunförsvaret kan försvagas och man blir mer mottaglig för sjukdomar
* Risk för rosfeber som måste snabbt behandlas med antibiotika.
Förutom att minimera intaget av gifter via vattenfilter med kol mm så måste vi se till att det inte ackumuleras i tarmen. Föregående kapitel tog upp det. Havregrynsgröt är bra på att binda gifter o ta med sig ut o det innehåller beta glukan precis som Chaga/björkticka o svamp o är riktigt bra. Dessutom förhindrar det läckande tarm så skiten kommer ut i blodet. Bokstavligen. Om svetten o avföring o urin luktar illa kan det betyda att du är sjuk och/eller kroppen jobbar för högtryck .
Några utmärkande tips på avgiftande ämnen o åtgärder;
* askorbinsyra/C-vitamin
* bentonit-lera o zeolite
* MSM – binder metaller o för ut ( broccoli o vitlök samt tillskott)
* N-acetylcystein bidrar till sk ”glutation”(antioxidation)
* maskros / tistel /bränn-nässla
* Chlorella
* aktivt kol
* äppelcider-vinäger
* epsomsalt med borax ( tipset mot sk. Morgellons oxå)
* växla mellan kallt o varmt vatten i duschen för att aktivera lymfvätskan
* motion /promenader/yoga/ vibrator-platta
* tarmsköljning – köp t ex påsar med pipett från Apotea du fyller med ljummet vatten, (med eller utan lera /kol / kaffe, ) o för in i ändtaren o låter den fyllas en stund innan du går på toa
* Basta – infraröd bastu finns nu för ca 10 K som strålar ihjäl patogener o man svettas duktigt
* Lymfmassage & torrborstning – vikten av detta borde framgå av ovan.
* smörja njurarna med lite ricinolja o cayenne/chilli till natten som sätter fart på cirkulationen mm. – de ska ju helst avlägsna gifter mm via urinen. Är urinen helt färglös dricker man antingen för mycket eller så fungerar de inte, vilket är fallet i början av diabetes o andra sjukdomar. Är den för mörk.. dricker man för lite, eller är väldigt sjuk.. de kan oxå ha lagt av helt eller så är det biullrubin av inflammerad bukspottskörtel o en sjuk galla/lever ( se fg kap)
*Chaga/ sprängticka -( innehåller beta-glukan, betulinsyra, futo nutrienter mm, suveränt bra
* jod, zink & magnesium – oändligt antal anledningar
* selen – binder till sig kvicksilver o aluminium och för den ut med urinen. förutom att den ökar ”glutationen” o reparerars skadade cellerns DNA, ökar blodfödet, minskar inflammation, behövs för hormoner o ger friska spermier. ( överdosera ej! ) en av de viktigaste vid sjukdom förutom jod, Magnsieum , C+D. ( stöds av study Lkshmi, Sudhakar et al in rats)
Videon ovan : ”Top 15 Ways To Detox Your Lymphatic System” (23 min)
Som nämnts tidigare rekommenderas gröt med kanel o kryddor till frukost men man kan givtevis göra sig en smoothie om man har svårt att få i sig något o kanske vill ha den ”to go” Annars dricker man smoothisen som mellanmål eller till en måltid. Att mixa i nötter är givetvis gott men det är godare att spara dessa som saltade snacks när suget sätter in på kvällen o behovet av tryptofan o protein. Som regel är det bättre att äta protein o fett på kvällen som TAR energi o långsamma kolhydrater på dagen., som GER energi. Bladglrönt är oxå väldigt gott i sallader med en smarrig dressing.. men här är tipset att ha dem i en grömn smoothie.. visa har avokado i men det är lite slöseri då den är godast i salladen o på smörgåsen..

 

fresh-smoothies-glass-red-yellow-green-66284198

#DETOXSMOOTHIES -GRÖN- GUL – RÖD

#ÄPPLE & SELLERI med antingen grönkål- spenat -nässla- chlorella, mixas med ananas o ingefära (lr banan )o cocos/nöt –möjk/yog/kefir samt gärna blötlagda hampafrön – eller lime

#ANANAS & BANAN mixas med riven ingefära o o cocos/nöt –möjk/yog/kefir

#HALLON & LINGON mixas m citron o lakrits lite salt o kefir/ nat yoghurt ev. Tranbär ( man byta lakrits mot blåbär)

Man kan köpa frysta frukter/bär eller skiva o frysa själv.

Hampfafrön & nötter kan blötläggas o köras till mjölk. Med proteinpulver av t ex hampa blir det en mättande faste-dryck

Ha nu en underbar vecka & glöm inte att andaaas luuugnt o djuupt genon näsan, sänka axlarna.. ha ljuv musik i örenen på 528 herts.. tänka goda tankar , visualisera dina drömmar för att vibrera bra o stärka immunsystemet & bekräfta dig själv & andra med en ärlig komplimang ❤

För mer info om nyttigheten med allt samt mer tips Följ Fight Sickness & boken! Ur: https://www.wattpad.com/536182215-fight-sickness-en-bok-om-h%C3%A4lsa-10-lymfystemet

Taktil beröring frisätter endorfiner, dopamin och oxytocin som kan liknas vid droger som gör att  vi mår bra och stärker  andningen, cirkulationen, matsmältningen och därmed näringsupptaget, blodtrycket och hela immunsystemet som är det enda som kan BOTA sjukdom. Inga läkare eller piller i världen kan bota något, det kan endast din kropps immunsystem göra. Därför är det helt vansinnigt att förstöra och bekämpa det. Förutom ovan stärker det stress- och smärttröskeln och minskar förstås stress och depressioner och relaterade neuro-fysiska symptom. Studier visar oxå att insulinkönsligheten samt fettförbränningen /omsättningen ökar förutom att mat-missbruk minskar som ger effekt mot övervikt.

Att skriva ut beröring på recept för att motverka allt från depressioner till cancer vore nåt för vården att ta tag i om de törs utmana Big Pharma? De förlorar både pengar i stunden och längden, för detta läker på sikt , inte bara dämpar ett symtom kroppen förmedlar att något ät fel. Du vet väl att du kan få massage eller naprat via friskvård på jobbet och högkostnadsskyddet?  Ta reda på dina rättigheter via skatteverket om de söger nej utan koll. Varför inte engagera jobbet och motivera med att det kommer höja både trivsel, effektivitet och kreativitet samt samarbetet i gruppen! Gör en mini studie och rapportera gärna ❤
Varför inte ta dit en terapeut på en frisk-vårdsdag och be alla ta med yoga mattor och lära er hur man masserar varandra! Det ör en höjdare, jag lovar ❤ Bryter isen mellan kollegor gör den oxå 😉
”  Moberg, läkare och professor i fysiologi, när hon för över 30 år sedan som ganska ensam pionjär började utforska oxytocinets mycket bredare inverkan på människor. Utöver många specifika effekter ökar det allmänna välbefinnandet, något som är svårt att mäta och därför länge har ifrågasatts…. Jag blev till och med anklagad av feminister för att ha en konservativ kvinnosyn och slå vakt om gamla könsroller, trots att jag bara beskrev hur det faktiskt fungerar.
Oxytocinet ökar naturligt vid förlossning och stärker livmoderns sammandragningar, och ger kvinnan inre lugn och fokus. Det stimulerar också mjölkproduktion och ett omvårdande beteende. Men fortsatt forskning, där Kerstin Uvnäs Moberg är ett världsledande namn, har visat att oxytocin finns hos alla. Kvinnor och män, barn och vuxna – och djur.
– Det är verkligen inte bara vid förlossning som oxytocin frisätts, förklarar Kerstin Uvnäs Moberg. Alla former av positiv kroppskontakt och vänlig beröring, som kramar, sex, och inte minst massage och andra kroppsbehandlingar, triggar kroppens produktion av oxytocin. Nyckelordet är tillit: så snart vi har nära kontakt med någon vi har förtroende för och som vill oss väl går systemet igång. Oxytocin bildas och har sin största effekt i hjärnan, och det påverkar i sin tur dopamin och serotonin, våra inbyggda belöningssystem.
 – Verkan är inte bara för stunden utan permanentas på sikt, berättar Kerstin Uvnäs Moberg vidare. Effekterna bli mer påtagliga och långvariga ju mer och oftare oxytocin frisätts. Men det verkar också vara så att våra gener kan vara olika när det gäller förmågan att frisätta oxytocin – hos en del flödar det lättare. Vi är olika där precis som med de flesta andra fysiologiska funktioner.
Men alla kan stimulera och öka sitt oxytocinpåslag utifrån sina medfödda förutsättningar. Den som har låga nivåer från början kan känna större motstånd mot sådan närhet som ökar dem, paradoxalt nog, eftersom de av samma anledning har en lägre grad av tillit. Då kan det vara bra att försöka komma över sitt initiala motstånd för att efterhand få ett ökat välbefinnande och nyttan av ett välfungerande må-bra-system.
– De som lever i goda relationer med mycket fysisk kontakt har ett ständigt påslag av oxytocin. Men antingen vi har turen att göra det eller inte kan vi förstärka systemet genom att regelbundet söka oss till aktiviteter som stimulerar frisättningen: Få massage, fotvård eller ansiktsbehandling. Sjunga i kör eller dansa. Även mjuk kontakt med materiella ting stödjer processen: Ta ett varmt bad, sova under ett litet tyngre täcke, arbeta med lugna rörelser som att baka eller rulla köttbullar, tipsar Kerstin Uvnäs Moberg. Bättre det än att äta för mycket – vilket också frisätter oxytocin, som ett slags invärtes beröring.” (  Friskvårdsmagasinet/oxytocin )
  • Animal studies indicate that oxytocin is a potent regulator of caloric intake and metabolism; clinical investigations are beginning to translate these findings to humans
  • A single dose of intranasal oxytocin reduces caloric intake in men, particularly of more palatable foods, and these effects could be increased in men with obesity
  • Intranasal oxytocin acutely increases the use of fat as a fuel for the body, but effects of oxytocin in promoting energy expenditure have not been demonstrated in humans
  • An 8-week pilot study of intranasal oxytocin in a small group of men and women with overweight or obesity led to substantial weight loss
  • Independently of effects on body weight, oxytocin might improve glucose homeostasis, but the data are conflicting
  • Pathways that involve oxytocin offer novel therapeutic targets for obesity and metabolic disease
Kerstin Uvnäs Moberg, Lugn och beröring – Oxytocinets läkande verkan i kroppen 
Kärlek
Ärlighet
Respekt
Lojalitet
Empati
Kontakt
Sprid lite kärlek idag!
Det är en bra bacill som smittar ofantligt och är välkönt för mirakulösa effekter såsom -bekömpa sjukdom,  depression,  hat och krig..
vem vet vilka vågor ringarna på vattnet kan starta?
Se videon ovan om en farfar som är volontär på neonatalavdelningen. Både djur o människor är extremt beroende av beröring. Ge lite kärlek idag! Berör din familj, vänner o pälsklingar , se dem i ögonen, säg att du uppskattar dem mycket, smek dem över axeln och ge dem en kram  ❤ ( notera görna om det har någon effekt på deras humör och beteende efteråt )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s