Pumpa med pumpa i sallad o soppa

Rostad-pumpasallad-med-matvete-och-chilirostade-kikartor-foto-sanna-livijn-wexell-mathem-360x360

Till alla helgons dag vill många ha pumpa och varför inte anvönda den till en sallad eller som tillbehör till fisk, kött eller kyckling eller kanske en soppa? Det går att anvönda resterna till soppan och fröna ska definitivt rostas och ätas ! De ör fullproppade med nyttigt fett och proteiner som bygger våra muskler ocg rensar våra  kärl från dåligt fett. Pantonensyran hjälper alla syreförbrukande muskler inkl hjärtat att öka sin prestation utan mjöjksyra och ansträngning!

Rostad pumpasallad

Torrostade kikärtor

Dressing

Pumpasallad

  • 1. Skala och dela pumpa i kuber. Lägg pumpa i en ugnsfast form.
  • 2. Strö över Herbes de Provence, paprikakrydda, cayennepeppar, salt och malen svartpeppar. Ringla över rapsolja. Rör runt och rosta i ugn i ca 50 minuter.
  • 3. Koka matvete med vegansk lantbuljong enligt anvisningar på förpackning.

Torrostade kikärtor

  • 1. Skölj av kikärtor i kallt vatten och låt rinna av.
  • 2. Lägg kikärtor i en stekpanna och tillsätt kryddor. Rosta på medelhög värme i ca 3-5 minuter.

Av resterna kan man göra en god soppa från föregående recept;

https://fightsickness.net/2018/10/21/harliga-hostsoppor/

 Bara att tillsätta pumpan i kuber och om man vill mixa slätt ! Med eller utan kokosmjölk, guldmjölk  chilli , vitkökno ingeföra!

 till guldmjölk mot inflammation samt bra för hormonsystemet o tarmen, med bra lättsmält protein och 120% RDI för jod. 50% för selen , 56% för B12 och 36% för vitamin D samt övriga mineraler med torskvarianten. Man kan köpa makrill oxå och den slår lax med hästlängder när det gäller omega 3.
Bryn lök o häll på tomatpure, röda linser, quinoa, höns/fiskbuljong, vatten , havssalt vitpeppar, ingefära, kryddnejlika gurkmeja , chili, cayennepeppar vitlök, och finrivna morötter samt gärna lite cocosmjölk. sjud under lock 30 min. .Häll i hackad paprika i 3 färger om du gör med fisk eller broccoli om du gör med kyckling.  Lägg i torsk i småbitar samt räkor som helst tinats o marinerats i citron samt kryddorna ovan o salt över natten. Låt stå en stund så torsken går precis klar. Smaka av med mer cocosmjölk, citron /äppelcidervinäger salt o kryddor. Jag brukar koka med räkskalen i tomatsåsen och ta bort dem innan jag lägger i morot. Lite vild lax i är kanongott. Fett är bra för att ta upp vitaminer o denna soppa är annars i det närmaste fettfri. Cocos o morot (falcarinol )är mycket bra mot candida o även cancer. Chilli o cayenne är ett måste både för smaken och effekten. Den ( Caspasin ) ökar ämnesomsättningen o cirkulationen i kroppen o botar bla IBS, magsår och dödar patogener. Obs! Fisken måste ha varit fryst om man ska äta den halvrå.
Har tyvärr inga exakta mått utan man får smaka sig fram.  Förslag:
Variera med kyckling o smakerna med fänkål +citron , saffran eller curry gärna då med äpple o kyckling. Man kan med fördel marinera  även kött o fisk i detta över natten. Den bekväme köper en stor flaska Hot sweet chilli och hottar till den.

 

 

 

KYCKLING SOPPA/ GRYTA (antipatogenisk och antiinflammatorisk )
Här kommer en variant på Fisksoppan fast med kyckling. Jag brukade faktiskt kombinera dem båda och ha i både kyckling, räkor och fisk i soppan. Man gör precis som man vill. Mängden vätska avgör om du vill att det ska vara mer soppa eller gryta. Personligen anser jag att soppa är mer detoxande, men det är en smaksak. Det är oxå bekvämt att koncentrera soppan o ha i mer vatten när man ska äta den. Praktiskt i frysen eller lunchlådan.

Jag lagar alltid på en höft och är dålig på att komma ihåg vad och hur mycket jag har i, man får prova sig fram o gärna meddela resultatet! 🙂

Mariarinera gärna kycklingen, äpple o paprika i kryddor, salt o citron/ ev ananassmoothie kvällen innan o efterhand de tinar delar man dem i mindre bitar. Till kycklingen passar det att minska något på de andra kryddorna o ha i mer curry.

1 paket kyckling filéer, gärna de små .
ca 2 l vatten. Ev mindre vatten och koncentrera soppan. ( gör den då lite kryddstark)
.1-2 dl röda linser
1-2 dl quinoa .
1-2 höns/fiskbuljong
2-3 msk tomatpure
1 hackad gul lök
2-3 klyftor pressad vitlök
1 stor riven/ hackad morot
citronjuice och/ lr äppelcidervinäger
1-2 msk riven ingefära,
1 krm vitpeppar ,
1 krm caynnepeppar ,
1 tsk sambal olek,
1 krm gurkmeja
1 krm salt
1 burk cocosmjölk
1 äpple som hackats och gärna vänts i currykryddor
½ pkt frysmix med broccoli, blomkål och morot som gärna tinat i kylen kvällen innan.
Röd , gul o grön grovhackad paprika
Ev. Några matskedar cocosflingor
Ev några bitar hackad ananas.

Fräs lök o tillsätt tomatpure , vatten, buljong, linser o quinoa o riven morot. . Sjud ca 30 minuter lr tills morot o linser är mjuka. Tillsätt kycklingen, cocosmjölk, äpple o paprika o sjud under lock. När det blivit varmt tillsätt grönsakerna och värm upp igen. Ta upp en bit kyckling och dela på mitten, den får inte vara rosa men bör inte vara överkokt då den blir torr. Grönsakerna ska helst bara bli varma. De är redan kokta.

Broccoli och kål och morot är “ superfoods” vi ska äta mycket av. Likaså paprika, quinoa och linser är väldigt näringsrikt. Kryddorna är antipatogenisk och äpple bra för njurar och tarmen.

Foto o mer recept ; https://www.arla.se/recept/kycklingsoppa/

Gurkmejans & Ingefärans egenskaper 

Här kommer lite länkar om gurkmeja. Det och ingefära mm bör man äta ofta. Finns några recept i fastnålat inlägg där de flesta superlivsmedel ingår. Jag har inte skrivit om alla ingredienser, men skulle kunna dokumentera det mesta i listan där. Gurkmeja gifter sig fint med tomat och vitlök, ingefära, kryddnejlika och cocosmjölk som är andra mirakelmedel för hälsan. Enkelt sätt att få i det är att blanda det med makrill på burk och även tillsätta oregano och ha det på smörgås eller göra som soppa. Då får man även jod och omega 3 , B12 och Dvitamin i höga doser. Enda nackdelen är att det ligger i aluminiumburk och det gillar jag inte alls.Tomat innehåller syra som kan fälla ut aluminium från burken. .

Guldmjölk, fisksoppa, kycklinggryta , chilli con carne finns det recept på i gruppen här. Har ni något recept/ tips att dela med er av?


AV NEWSNER1 MARS 2016 : Gurkmeja har används i över 4000 år för att behandla en mängd olika symptom. Studier visar att gurkmeja kan hjälpa till att stävja infektioner, inflammationer, matsmältningsproblem och till och med vissa typer av cancer. Gurkmeja är hemmahörande i sydvästra Indien och är en del av ingefärsfamiljen och används kanske främst som krydda i det indiska och pakistanska köket. Gurkmeja är en av världens äldsta naturläkemedel och har används för att behandla sjukdomar i tusentals år i Asien. Idag har forskare kommit fram till att gurkmeja kan användas för att läka eller lindra flera olika hälsoproblem. Här är fem fördelar med att äta gurkmeja regelbundet.

1. Minskar inflammationer

Gurkmeja är en kraftigt vekande antiinflammatorisk agent. Kryddan innehåller faktiskt över två dussin olika antiinflammatoriska ämnen. Den mest betydande av dem är kurkumin – som i flera studier visat sig vara antiinflammatoriska, bland annat den här studien gjord vid Uppsala universitet.

En annan studie gjord av Dr. James Duke som publicerades 2007 i Alternative and Complementary Therapies där han studerade över 700 andra studier slog han fast att gurkmeja gav bättre hjälp än många receptbelagda läkemedel när de gällde att behandla flera kroniska sjukdomar utan bieffekter.

2. Reducerar risken för cancer

Studier som visar på gurkmejans effekter mot cancer är än så länge i ett tidigt skede, men många lab- och djurtester visar på positiva resultat. Forskare vid American Cancer Society menar att kurkumin, som är en aktiv del i gurkmeja, ”motverkar flera viktiga molekylära vägar inblandade i hur cancer utvecklas, växer och sprider sig.”

I en annan studie publicerad i US National Library of Medicine and National Institutes of Health slår andra forskare fast samma resultat och menar Kurkumin bland annat hjälper mot leukemi, lymfom, bröst cancer, cancer i äggstockarna, hud cancer och flera andra.

3. Förebygger Alzheimers

Bland gurkmejans allra kraftfullaste hälsoeffekter är de positiva effekterna som det har på vår hjärna. Enligt flera studier hjälper gurkmeja vår inlärningsförmåga och dessutom så hjälper kryddan att förebygga kognitivt nedbrytande åkommor som Alzheimers.

Bland annat har en studie vid Linköpings universitet visat att kurkumin förlänger livet på bananflugor med Alzheimers symptom.

En annan studie som publicerats i Public Library of Science visar att ämnet till och med hjälper hjärnan att skapa ny kopplingar!

  1. Bra för hjärtat

 Kurkuminet i gurkmejan innehåller också syror som skyddar ditt hjärta. I en studie gjord vid Universitetet i Maryland så har forskarna kommit fram till att ämnet hjälper mot plack i hjärtat som kan leda till hjärtattacker och strokes.

Kurkumin sänker också kolesterolet och förebygger blodproppar.

  1. Lindrar reumatism

På grund av gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper så menar många att kryddan hjälper att reumatism symtom. Många menar också att gurkmeja har större antiinflammatoriska egenskaper än många receptbelagda mediciner.

Enligt en studie publicerad i US National Library of Medicine and National Institutes of Health, upplevde reumatism patienter adderade gurkmeja till sin kost en minskning av ömhet och en minskad ”sjukdoms aktivitet.”

Oleg Antzutkin är professor på LTU och han rekommenderar att äta gurkmeja varje dag.
– Det finns flera studier som visar att Gurkmeja är bra, både mot Cancer och Alzheimers. Det är även intressant att i Indien där kryddan är en vanlig del av matlagningen så är det betydligt mer ovanligt med Alzheimers sjukdom än här i Sverige, har han sagt till SVT.

Jag tyckte om indisk mat innan men nu kommer jag i alla fall börja äta en sked grukmeja varje dag. ”

Och så vill jag lägga till är en hejare på att döda baciller enligt studier..  genom att ”paja” cellmembranet, vilket ju borde va super duper om man har  t ex har kronisk lr akut Borrelia som har DUBBLA membran.   Intressant att det tar båda sorterna , positiva OCH negativa. Är säker på att listan kan utökas, men orkar inte googla runt på pubmed nu.  (Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis) and Gram-negative (Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa).  The killing increased with an increase in the dosage of curcumin I as well as exposure time. For instance, exposure to 25 μM curcumin I for 30 min showed 12%–60% killing of all the tested bacteria, while the same concentration of curcumin I showed 20%–92% killing after 2h of incubation against all the four genera. Similarly, a 30 min exposure to 100 μM of curcumin I showed a 100 ± 0.0%, 99 ± 0.6%, 100 ± 0.0% and 57 ± 11.5% killing against SaureusEfaecalisEcoli and Paeruginosa, respectively. The killing reached 100% after 2h long exposure to 100 μM curcumin I. The variation in curcumin I’s killing efficacy at different concentrations and exposure durations was found to be statistically significant (p value < 0.05 on comparing percentage survival versus concentration).

Varning för läkemedelsförgiftning om ingefära , gurkmeja !!

Det är jätte viktig info och det handlar inte om att vara emot ingefära, gurkmeja eller grapefrukt eller inte. Hoppas ni förstår skillnaden.

Jag vill gå ut och varna alla som äter läkemedel att den dos de äter påverkas starkt av hur den metaboliseras i levern. Om levern inte metaboliserar den förlängs halveringstiden och medlet kan bli toxiskt. Kända ämnen som påverkar som jag hitills vill varna för är Ingefära, fänkål och hallon, men det finns flera. Färsk Ingefära är det jag vräkt i mig dagligen . I en studie jag läst inaktiverade de enzymet C219 med 50-90 % . Det innebär att det är fullt möjligt att läkemedlet du intar ackumuleras i din kropp och blir 50- 90% starkare. Själv åt jag en kur Paraflex (muskelavslappnande) i 3 tabletter x 30 dagar, tillsammans med propavan, stilnocht och dulcolax. Därefter blev jag jättesjuk och fick Kåvepenin och blev ännu sjukare ochbtog då Ibuprofen och sen var det Godnatt… och ambulans. Mitt CRP var dock normalt så jag skickades hem med förmodad anafylaktisk chock som diagnos mot Kåvepenin . Alla organ i hela kroppen slutade fungera normalt och jag var förlamad i två månader. vad det berodde på är inte klarlagt, men läkemedelsförgiftning är inte uteslutet.

Här är en  länk    som är lite svårläst och det finns en till där de uppmätt 50-90 % ökning av läkemedels koncentration i kroppen  respektive 28,6% minskning. På både kort o lång sikt kan detta få stora konsekvenser för de läkemedel som använder enzymerna CYP 1A2 samt CYP2A6 .

Förtydligande ovan gäller INGEFÄRA. På gurkmeja ska jag kolla vidare.  CYP3A4  påverkar   här  finns flera.  Sök på P450 Curcumin: ex på studie observera att detta är en amatörblogg och på intet sätt heltäckande över något alls. bara för att dessa enzymer o baciller står betyder inte att andra saknas. En till studie bland flera

I länken har ni förslag till liknande studier på höger sida. Jag hoppas alla som läser detta förstår hur potentiellt farligt detta är och förmodligen varit i mitt fall. Det är väldigt många som dricker guldmjölk och smoothies med ingefära och gurkmeja dagligen och tillsammans med läkemedel kan det bli livsfarligt, om jag förstått det rätt bör man undvika det eller halvera dosen och diskutera med sin läkare.

För de som äter levaxin kan jag tillägga att den troligen inte påverkar direkt, d den ej metaboliseras så,  men man bör kolla sina värden regelbundet ändå.

( Kan lägga till här oxå att jag troligen inte tålde levaxin. Jag vet inte vilket enzym levaxin metaboliseras av men att det hänger ihop är inte omöjligt. Tål i princip inga läkemedel längre).

För de läkemedelskunniga rekommenderar jag denna som jag gärna skulle vilja att de publicerade obduktionsrapporten .  De föreslår att det blivit toxiska nivåer i hjärnan men verkar inte förstå varför?  Står man på högsta dosen av ett potentiellt farligt läkemedel som använder  ovan enzymer kan det vara kört. I januari blev en person hjärndöd och ytterligare fem personer vårdades för neurologiska symtom på ett sjukhus i nordvästra Frankrike efter en klinisk fas 1-prövning. De hade fått höga doser av en läkemedeskandidat i form av en så kallad FAAH-hämmare. Preparatet hämmar ett särskilt enzym och därmed ökar nivån av cannabinoider i hjärnan, vilket är en möjlig väg för att behandla smärttillstånd.

Recept

Detta  är en ” killer-soup” mot bakterier, virus, svamp o cancer samt antiinflammatorisk och bra komplement till guldmjölk mot inflammation samt bra för hormonsystemet o tarmen, med bra lättsmält protein och 120% RDI för jod. 50% för selen , 56% för B12 och 36% för vitamin D samt övriga mineraler med torskvarianten. Man kan köpa makrill oxå och den slår lax med hästlängder när det gäller omega 3.

Bryn lök o häll på tomatpure, röda linser, quinoa, höns/fiskbuljong, vatten , havssalt vitpeppar, ingefära, kryddnejlika gurkmeja , chili, cayennepeppar vitlök, och finrivna morötter samt gärna lite cocosmjölk. sjud under lock 30 min. .Häll i hackad paprika i 3 färger om du gör med fisk eller broccoli om du gör med kyckling.  Lägg i torsk i småbitar samt räkor som helst tinats o marinerats i citron samt kryddorna ovan o salt över natten. Låt stå en stund så torsken går precis klar. Smaka av med mer cocosmjölk, citron /äppelcidervinäger salt o kryddor. Jag brukar koka med räkskalen i tomatsåsen och ta bort dem innan jag lägger i morot. Lite vild lax i är kanongott. Fett är bra för att ta upp vitaminer o denna soppa är annars i det närmaste fettfri. Cocos o morot (falcarinol )är mycket bra mot candida o även cancer. Chilli o cayenne är ett måste både för smaken och effekten. Den ( Caspasin ) ökar ämnesomsättningen o cirkulationen i kroppen o botar bla IBS, magsår och dödar patogener. Obs! Fisken måste ha varit fryst om man ska äta den halvrå.

Har tyvärr inga exakta mått utan man får smaka sig fram.  Förslag:

Variera med kyckling o smakerna med fänkål +citron , saffran eller curry gärna då med äpple o kyckling. Man kan med fördel marinera  även kött o fisk i detta över natten. Den bekväme köper en stor flaska Hot sweet chilli och hottar till den.

Här kommer recept på en annan variant av guldmjölk som tydligen ska hålla länge t om i rumstemperatur. (Rekommenderar nog kyl ändå. ) De föreslår att man kan ha den till maten kanske direkt i eller som tillbehör i en kalls sås? Mosad med fetaost? Lr i creme fraiche?  och med t ex olivolja som dressing.   I länken HÄR ser ni vad alla ingridienser är bra för,

I suggest you wear gloves, because you will be handling hot peppers and other spicy things. Also be careful, it will smell very strong and it may stimulate your sinuses in a moment – but don’t worry, even while making it, you can get relieving sinus-cleansing benefits.Author: Diet of Life Ingredients

  • 2 tbsp turmeric powder or 2 knuckles of turmeric root
  • 24 oz apple cider vinegar (always use organic)
  • ¼ cup finely chopped garlic
  • ¼ cup finely chopped onion
  • 2 fresh peppers, the hottest you can find (be careful with the cleaning – wear gloves!)
  • ¼ cup grated ginger
  • 2 tbsp grated horseradish
  1. Add all the ingredients to a bowl, except for the vinegar. Combine them.
  2. Transfer this mixture into a Mason jar.
  3. Now, pour some apple cider vinegar to the mix until it fills up to the top. The best is when ⅔ of the jar consists of dry ingredients. The rest should be vinegar up to the top.
  4. Close tightly. Then shake well.
  5. Keep the jar in a cool and dry place for about 2 weeks. Shake well several times a day.
  6. After 14 days, squeeze well then strain it through a plastic strain. You can put gauze over it to get even better results. Squeeze well to make sure all the juice comes out.
  7. You can use the rest of the dry mixture when cooking.

Har tyvärr inte översatt ovan. Horeradish är pepparrot, en gammal medicinalväxt som för övrigt är jättegod att göra ”kräm” av med allt möjligt, creme fraiche/ feta , gräddfil lr en mix av allt… och använda kall till fisk eller kött, gärna rostbiff i sallad med syltlök.
Recept på Guldmjölk

Här kommer lite på INGEFÄRA  aktiv substans: gingerol , paradol, shogaols , zingerone, galanals
Denna studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106649/  säger:

  • antioxidant
  • anti inflammatory
  • antimicrobal /fungus – t ex  ecoli . salmonella, TBC  o Candida
  • anti tumor med apotosis dvs programmerad celldöd
  •  anti diabetic  – anti hyper glykemi  – minskar fastesockret hos råttor
  • Neuro protective  6 shogaol  inhibit microglia  accelarate brain anti oxidant defence
  • Anti – emetic /illamående
  • Hepato / levern  (CCI4 induced hepatoxity ) minskar ALT, AST & ALP nivåer  REVESRE LEAD / bly förgiftning
  • Migrän

Förutom ovanstående studie finns det ännu massor  ( passa på o läs o skriv gärna ut innan Cyberpolisen rensar nätet) t ex om MAG CANCER , lever etc
https://www.hindawi.com/journals/grp/2015/142979/   Ginger (Zingiber officinale) is one of the most widely used natural products consumed as a spice and medicine for treating nausea, dysentery, heartburn, flatulence, diarrhea, loss of appetite, infections, cough, and bronchitis. Experimental studies showed that ginger and its active components including 6-gingerol and 6-shogaol exert anticancer activities against GI cancer. The anticancer activity of ginger is attributed to its ability to modulate several signaling molecules like NF-κB, STAT3, MAPK, PI3K, ERK1/2, Akt, TNF-α, COX-2, cyclin D1, cdk, MMP-9, survivin, cIAP-1, XIAP, Bcl-2, caspases, and other cell growth regulatory proteins. In this review, the evidences for the chemopreventive and chemotherapeutic potential of ginger extract and its active components using in vitro, animal models, and patients have been described. här kommer ett fint recept med INGEFÄRA, MANGO & RÄKOR koriander av många : https://mittkok.expressen.se/recept/rak-och-mangosallad-med-quinoa-ingefara/

Föregående 17/07/samlat-om-gurkmeja-curcumin.html

Share and care  ❤

Inläggsnavigering

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s