Naturliga tips mot höstdepp

df4fb9ba85351a1bb4538cc1db7b6f7e.jpg

När mörkret faller är det många som blir deppiga. Orsakerna kan givetvis vara många och det finns mycket man kan göra för att förbättra det.

En av orsakerna hönger samman med ljuset och produktion av både D vitamin samt serotonin som omvandlas till melatonin när vi ska sova. För lite av allt ger problem med allt som först yttrar sig i trötthet, håglåshet och höngighet innan set utveckals till sjukdonar, cancer och död. Sambandet mellan t ex melatoninbrist och cancer är glasklart där de med cancer ligger LÅNGT under normalt.

* se till att få dagsljus, kanske lite extra i solarium  (men duscha inte bort D viatminet som bildats UTANPÅ huden direkt utan torka försiktigt bort svetten med en varm handuk)

* komplettera med D vitamin

* För att få igång produktionen av serotonin, dopamin och melatonin kan man oxå tröna och utöva någon sport och görna dans eller ta tillskott (nedan)

Hjärnan är beroende av en mängd saker för att vårt nervsytem och hormonsystem ska fungera. En MYCKET stor orsak är att vi har äter fel, inte kan omsätta maten eller defekter som gör att den inte omvandlas som den ska så att systemet fungerar och tyvärr faller det ofta som ett korthus så en brist på t ex B vitamin kan få ALLT att paja. Tyvärr har nära hälften av oss en defekt på  sk MFHTR genen som omvandlar B viatmin.  Folat har avgörande roller i vår kropp och verkar som co-enzym för RNA och DNA verksam till det mets a bla  insulinet o ökar känsligheten,  protein, dopamin,  Ldopa adrenalin  mm . Som ni förstår hönger detta intimt ihop med humöret. Och vikten. Och hälsan,

* Få igång produktionen av antiinflammatorisk  smörsyra /buturat i tarmen  genom att föda våra lactobaciller med probiotika har effekter på ALLT ! insulin, fastesocker, energi i celler o kroppen  etc..  våra baciller e bösta polare med neuronerna och hormonerna så TA HAND OM DEM BjUD DEM på egengjord kefir, syrad havregröt , coleslaw , kombucha mm förutom sallad o resistent stärkelse de älskar. http://diabetes.diabetesjournals.org/content/58/7/1509

* Ät RÄTT tillskott samt Bromelin som hjälper till att klippa proteinerna så du kan ta upp dem och slippa förstöra dina njurar oxå.

* Ta tillskott av melatonin vid sömnbist

* Ta tillskott av Gaba, 5 HTP eller Tyrosin

GABA är en smörsyra som bildas av glutamin o hämmar signaler som skickas mellan våra nervceller. Vårt minne är beroende av det o kan sättas ur spel vid alkohol som kan ge minnesluckor. Även signalsubstansen glutamat kan påverka den. Om man är känslig för GABA bör man vara försiktig med lugnande medel som kan förstärka effekten o i värsta fall leda till hyperpolarisering o död. Det är lugnande och vi mår bra av det o minskar sötsug. Används i psykiatrin. Valeriana,

För att ovan ska fungera krävs att du kan spjälka  proteiner samt korrekt syntes (metylering )  av B9. Gör man inte får man brister på det mesta bl a B12 trots att det i blodprov kan se ut som man har bra nivåer,  detta beror på att syntetiska vitaminer inte kommer IN i cellen utan plaskar runt i blodet och ger falskt positivt.  Därav vikten att äta metylerad B12 (hydrox kobalamin) samt äkta folat inte folsyra.( Se texten nedan  som även går in på brister i syntes av svavel som är oerhört bekymmersamt då det sas ÄR en förutsättning flö vår sk GLUTATION som är kroppen egen SUPER ANTI OXIDANT för avgiftning.

All hälsa o läkning utgår från våra celler. Först när de, deras membran & mitokondrier är friska och de kan kommunicera med varann når vi hälsa. HUR vi optimerar deras hälsa kan alltså vara nyckeln till hela kroppens hälsa.

BCAA -syror har  använts för att hjälpa vid leversvikt, anorexi o psykos, även diabetiker har förhöjt behov. Man bör överväga det vid viss cancer. Ödem, skakningar och kramper kan vara tecken på brist. För mer info om dosering konsultera läkare vid sjukdom och tränare vid träning. BCAA -terapi är ännu i sin linda mot flera sjukdomar. Vid intag FÖRE träning nyttjar musklerna dem istället och spar då på glutaminet i musklerna. Glutamin är det som musklerna främst består av o som många äter, främjar oxå vita blodkroppar o immunceller att döda bakterier samt kan påskynda läkning av magsår. Tillskott tas ej samtidigt med Tryptofan, fenylalanin, 5HTP (konkurrerande AAA-syror som har företräde in till hjärnan). Skelettmuskler kan omsätta dem till energi direkt och de främjar proteinsyntesen.

För de som sover dåligt och har problem med sköldkörteln kan Tyrosin vara värt att prova. Det ingår som byggsten i T4-hormonet o stödjer oxå binjurarna. Under stress ökar behovet av adrenalin o kortisol o Tyrosin tas då från hjärnan så brist kan uppstå. Tillskott kan oxå öka uppmärksamheten och minnet då det ingår i Q10 som ju nämnts som viktigt för mitokondriernas funktion och mot demens -eller egentligen ALLT eftersom ALLT och ALLA är beroende av fungerande mitokondrier. Det dämpar oxå smärta, aptit, missbruk-beroenden av olika slag pga att dopaminet ökar samt lusten. Tecken på brist är problem med temperatur, blodtryck (ofta lågt), sköldkörteln och binjurar.

Har man för mycket koppar i kroppen kan man oxå ha Tyrosin-brist. Den bidrar till ökad omvandling av Tyrosinet till dopamin så man får brist på Tyrosin istället. Detta har man utnyttjat i behandlingen av Schizofreni samt vid bl a depressioner , PMS o Parkinsons. 2 g /dag anses tillräckligt. TAS EJ med MAO-hämmare som Marplan, Cinement, Eldepryl mm eller vid malingt melanom och neuro- eller gliablastom (då kan Tryptofan, BCAA provas, fast frågan är om man vågar främja celldelning alls Glutamin: muskler, hjärtat, hjärnan, humöret, trötthet, sötsug, sårläkning – mandel, banan, lever, broccoli, brunt ris, linser, havre, citrus, spenat, valnötter

Glycin: stress, nervsystemet
Tryptofan: sömn, ro. frid, glädje – avokado, ost, ägg, fågel, havre, vilt, keso
Tyrosin: stress, lust, aptitdämpande, humöret

Aminosyrorna är även ”förelöpare” till våra sk. neurotransmitters /signalsubstanser som påverkar vår hjärnas o hela kroppens kemi och hur vi mår.

#Serotonin känner de flesta till behövs för att vi ska finna ro och glädje och är även det man försöker ”hålla kvar” i sk SSRI-piller. Serotoninet i sin tur bildas av amino-syrorna Tryptofan och 5HTP. Om man då inte bryter ner proteiner korrekt och/eller äter för lite livsmedel med detta så kan det bli obalans.

#Tryptofan fås endast på recept men finns i vissa proteinrika livsmedel. Däremot kan vi få en ”metabolit” av det sk. hydrox-tryptofan ( #5HTP) som lätt går in i hjärnan. Det har i studier visat sig mycket bra mot depression utan de biverkningar som piller har. Har man #brist på #B6/ #Niacin tar man upp detta dåligt i hjärnan. Symptom på brist är många: PMS, sömnstörningar, oro, viktuppgång, smärta, sötsug, sköra naglar, artrit mm. vilket kan avhjälpas med tillskott. 1-3 gram tas med b6 o magnesium innan sänggående. Johannesört. magnesium, folsyra, zink o D vitamin, omega 3 stärker oxå.

#GABA ( en smörsyra )bildas av glutamin o hämmar signaler som skickas mellan våra nervceller. Vårt minne är beroende av det o kan sättas ur spel vid alkohol som kan ge minnesluckor. Även signalsubstansen glutamat kan påverka den. Om man är känslig för GABA bör man vara försiktig med lugnande medel som kan förstärka effekten o i värsta fall leda till hyperpolarisering o död. Det är lugnande och vi mår bra av det o minskar sötsug. Används i psykiatrin. Valeriana

#Nacetulkolin (NAC) , magnesium, glutamin, passionsblomma
Dopamin – är en av de viktigaste för nervsystemet och bildas av #Tyrosin som i sin tur bildas av #fenyl-alanin. Det är kopplat till belöning och lugn och vi blir lätt beroende av det. Det styr oxå bl a muskler, energi o koncentration. Brister ger depressioner och problem med humör, vakenhet etc.

#Acetylkolin – bildas av fosfatdylserin o #AcetylLkarnitin: används av det para-sympatiska nervsystmet bla för musklernas spänning o funktion, förlust ses vid olika muskelsjukdomar som t ex MG , viktig för hjärnan o energi till mitokondrierna o är en super anti-oxidant . Acetyl-L -karnitin är bra för för hjärt/kärlsjukdomar, kolesterolet, viktig för att kunna nyttja fett som energi – ökar uthållighet, stresstålighet, syret mm. syntetiseras i levern av njurarna o lagras i skelettet. Viktigt tillskott vid problem med hjärta o kärl, lever o njurar. Pantonensyra (B5) är en bra källa sim finns i t ex lever, linser, groddar nötter, kli, solrosfrön, broccoli, blomkål, avokado

 

Mer om kroppen + film-> https://www.wattpad.com/557774689-fight-sickness-en-bok-om-h%C3%A4lsa-amino-syra-terapi

Här kommer lite tips på örter som kan balansera oss naturligt, lindra oro, smärta, spänningar o förbättra sömnen. Magnesium är oxå bra, det kan smörjas in direkt på huden liksom många av örterna, men även ätas.

g462
1. Johannesört – motverkar adrenalin, lugnar o söver
2. Kamomill – välkänt mot sömnbesvär
3. Citronmeliss – lugnande o rogivande
4. Passionsblomma lugnar nervsystemet o lindrar smärta/oro
5. Rosenrot – minskar kortisol, ökar serotonin, troligen adaptogen
6. Ginseng massor av egenskaper, bla ro och sömn mot virus mm
7. Valeriana – klassiskt mot oro o bättre sömn
8. Citroinverbena- lugnar nervsystemet o lindrar smärta/oro
9. Basilika slappnar av nervsystemet o hjälper även matsmätningen
10. Hagtorn – främst mot hjärtat /cirkulation men lugnar oxå.

Förutom örter måste vi förstås använda hjärnan och styra våra tankar till lugn och ro genom att lyssna på lugn musik som påverkar direkt (via frekvenser oxå) samt undvika stressande musik, film, spel mm. Att läsa en god bok, (och/eller skriva dagbok ) istället för en action-rulle innan läggdags hjälper många av flera anledningar inte bara kortisol o melatonin. Här kommer lite luggande musik i 528 herts o glöm inte AAANDAAAS .. djupt o lugnt..må så gott ❤ https://www.youtube.com/watch?v=HqaHNVgFTv4&t=4997s

 

Nedan ett utdrag om CBS o MTHFR o SUOX.

What is CBS and why does it need to be taken care of before an MTHFR protocol?
CBS is Cystathionine-β-synthase. CBS converts homocysteine into cystathionine. This pathway removes sulfur containing amino acids. When it is shut off there can be trouble.
There is natural occurring sulfur found in meat and vegetation. We can find it in poultry, beef, pork and fish as well as cruciferous vegetation such as cabbage, broccoli, brussel sprouts, horseradish, ethiopian mustard, kale, collard greens, radish, daikon, wasabi, mustard seeds, arugala, watercress and cauliflower just to name a few. Sulfur is also found in onions and garlic.
There are medications that contain sulfur as well. http://www.stuartxchange.org/Sulfa.html
There are supplements out there that doctors will give to individual with MTHFR to help raise their glutathione which can actually cause a methylation trap. When a patient starts glutathione boosting supplements such as MSM, TMG, NAC and silymarin and they start complaining about negative side effects, this should raise a red flag that there could possibly be a CBS enzyme deficiency.
A wonderful source of information out there is heartfixer. It is basically a step by step manual on how to address this situation and clear out the sulfur in someone with CBS before starting an MTHFR protocol. http://www.heartfixer.com/AMRI-Nutrigenomics.htm#CBS
It is always best to avoid processed foods when there is a CBS mutation. Most processed foods contain sulfites which are bad for most and especially bad if you have a CBS enzyme deficiency.
Findings to be associated with CBS are low dopamine, low seratonin, cardiovascular risks and multiple chemical sensitivity. And for all of you out there with Hashimoto’s thyroiditis, it can cause low ATP production.
Vitamin B6 in the P5P form also interferes with people who have CBS SNPs. So for those of you out there taking P5P as part of your MTHFR protocol, know that if you have certain CBS mutations, vitamin B6 in the P5P form can possibly have a negative effect on you and might have to be given in lower doses.
CBS and ammonia is another key factor in people with CBS mutations. People with CBS have trouble breaking down ammonia. One of the factors that plays into this is tetrahydrobipterin. There are precursers for BH4 tetrahydrobiopterin. The following precursers are royal jelly, vitamin C, iron, methylcobalamin and folate. Vitamin C and iron have been known to take folate and methylcobalamin so I like to take my active b vitamins on an empty stomach away from any other supplements to get the full effect of supplementation.
There are other factors that play a role in CBS mutations such as elevated taurine levels as well as low taurine and low butyrate. So much for me to learn.

Things that I know of that help with this pathway are going on a very low sulfur diet for two to four months, avoiding supplementation that contains sulfur and staying away from processed foods. What I have learned is that incorporating yucca root, molybdenum (Thorne’s product is supposed to be ammonia free), activated charcoal, magnesium citrate, COQ10, NADH/d ribose (for ATP function) and eating all organic and a very low sulfur diet seems to help me.

There is still much more for me to learn but one thing I do know, is that CBS must be addressed before an MTHFR, MTRR and/or and MTR protocol can be properly started.

I am in contact with many doctors who know about CBS and SUOX who get an overflow of patients with negative side effects to an MTHFR protocol because their doctor did not address CBS and SUOX mutations first.

Turning to the SUOX enzyme deficiency. What is SUOX? What can be done if you are diagnosed with a SUOX SNP and what can be done to clear up the SUOX pathway before starting an MTHFR protocol?

SUOX I even know less about but I will explain what I know. SUOX stands for sulfite oxidase. People with SOUX mutations are normally molybdenum deficient. When you research SUOX, it is said to be rare but now that more and more people have access to genetic testing, we find that it is not so rare.

With SUOX sulfite has a problem converting into sulfate. I know that I have seen some positive results with molybdenum (ammonia free), boron and I have just started supplementing with GABA. Also the COQ10 and NADH/d ribose seem to help me somewhat. I have been reading much of Dr. Amy Yasko’s absolutely incredible work on methylation and will soon be adding Carnitine to my protocol. This supplementation seems to work best plus a few others.

Now that you see sulfur must be avoided until CBS and SUOX are taken care of, this will give you an understanding as to why some people react negatively toward a basic MTHFR protocol. Getting the trans sulfuration pathways clearly is a must before any MTHFR protocol can be started.

I encourage anyone with SNPs on the methylation pathway to study the works of doctors and researchers out there

.https://mthfrsupport.com/2013/05/other-gene-mutations-that-must-be-addressed-before-starting-an-mthfr-protocol/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s