Blodförgiftning med stafylokocker underskattat trots stort antal dödsfall

Misstänk alltid sepsis!  Det tar livet av många och behöver inte vara högt CRP & skärsår.

Glöm MRSA och E. coli, det finns en annan farligare  släkting & potentiellt  dödlig  bakterie på allas hud,  Staphylococcus epidermidis, ofta orsak till livshotande infektioner efter operation, men  förbisett av kliniker och forskare eftersom det är vanligt och man anser blodprover kontaminerade från hud. 

Forskare i England  varnar  för hotet som bör  tas mer allvarligt inför operationer. De är inte de enda som påtalat detta,  Forskare och infektionsläkare Gunlög Rasmussen har studerat dem  och visar i sin avhandling på det komplexa samspelet mellan bakterie och människa.

Vid Bath  har identifierat gener som tillåter denna normalt ofarliga hudbakterier  orsaka livshotande sjukdom som kan byta gener och undgå immunförsvaret.  

De  tog prov från patienter med infektioner efter höft- eller knäledsbyte och jämförde dem med  huden hos fritska frivilliga.  De  fannl friska individer som befanns bära den mer dödliga formen av bakterierna utan att veta det.

De sjukdomsframkallande generna befanns hjälpa bakterien att växa i blodet, undvika  immunsvaret och  göra cellytan klibbig och  bilda biofilmer resistent mot antibiotika.

Teamet publicerade sin studie i Nature Communications denna vecka.

Professor Sam Sheppard, direktör för bioinformatik vid Milner Center for Evolution vid University of Bath ledde forskningen. Han sa: ”Staphlococcus epidermidis är en dödlig patogen 

”Det har alltid ignorerats kliniskt eftersom det ofta har antagits att det var en förorening i laboratorieprover eller det var helt enkelt accepterat som en känd risk för operation.

”Post-kirurgiska infektioner kan vara otroligt allvarliga och kan vara dödliga. Infektion står för nästan en tredjedel av dödsfallet i Storbritannien, så jag tror att vi borde göra mer för att minska risken om vi eventuellt kan.”Om vi ​​kan identifiera vem som är mest utsatta för infektion, kan vi rikta dessa patienter mot extra hygienåtgärder innan de genomgår operation.”

”Om vi ​​inte gör något för att kontrollera detta finns det risk för att dessa sjukdomsframkallande gener kan sprida sig i större utsträckning, vilket betyder att postoperativa infektioner som är resistenta mot antibiotika kan bli ännu vanligare.”


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s