Spelberoende

En ny studie visar att risken för självmord bland personer med spelberoende är 15 gånger högre än hos övriga befolkningen.
– Det är en tung psykiatrisk diagnos och en diagnos med tunga komplikationer och stort vårdbehov, säger Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet.

Italien har nyss förbjudit reklam om spel. Detta är inte en dag för tidigt. Hur de kan få tillåtas både göra reklam för att spela bort alla pengar OCH låna pengar att spela för , är helt sinnesjukt. Det är sinnesjuka giriga maffiioso- ”bankirer” bakom. Hela familjer och hem slås i spillror när begöret inte går att tygla och inget kan ersätta könslan av euforu de enstaka gånger man vinner något. De allra flesta förlorar massor. Det är så det är upplagt. Vinna lite i början för att sedan förlora mer … låna lite pengar för att ”vinna tillbaka” som man KANSKE klarar.. för att förlora ÄNNU mer.

Hur börjar det och varför? Vilka är predisponerade? Är de dopamin brist i hjörnan? Några obalanser? Kan man minska begöret om man byter ut det mot något annat? Sex, träning, dans, alkohol, bergsklättring eller något? Eller går det att fly från med arbete?

Spelberoende är inte bara det på enarmade banditer, roulette, poker, black jack, hästar, fotboll och lotto etc. Det ör oxå det på dataspel och konsolspel. En hel generation 90 talister idag är uppvuxna med detta. Hur klarar de sig idag? Är de fortfarande beroende? Hur många är arbetslösa pga spel? Hur många är skuldsatta? Har fått andra missbruk?

Är ETT missbruk porten till flera?

Kan man byta ut ETT mot ett ”bättre ” tex bli tröningsnarkoman? Det är tom nytt i DSM bibeln att vara sjukligt besatt av att äta hälsosamt. .. HUR intresserad av hälsa man får vara innan man klassas som sjuk i huvudet är lite oklart… är det när man vägrar läkarens anti-depressiva?

Känner du någon med spelproblem? Eller har du sjölv svårt att sluta? När blir det ett problem och missbruk?

Vad gör vi med våra barn som lär sig spela från späd ålder ? Hur ska vi skydda dem? Måste vi det? Och hur hälsosamt på en skala är det med skärmtid med strålning vi VET skadar våra barn allra vörst?

Detta är mer än sonderringstext för att kolla intresset för denna problematik. Vid intresse går vi djupare i detta. Kanske rör oss till sex beroende, porrsurning, tabletter och alkohol oxå. Vi behöver prata om dessa problem om vi vill kunna komma tillrätta med dem. En öppenhet är ett steg mot förståelse, hjälp, och läkning. Att erkönna att man HAR ett problem är ett första steg.

– Spelproblem är svåra att upptäcka. Ofta hinner det gå så långt som till förskingring eller stöld på arbetsplatsen innan de uppdagas. Det kan få katastrofala följder, både för företaget och för den anställda. Därför är det viktigt att hitta problemen i tid och se till att de verktyg som finns verkligen fungerar, säger Tommy Andersson.

Fakta om spelproblematik:

  • Färre spelar idag om pengar, men de som gör det spelar om betydligt större summor än för tio år sedan.
  • Närmare två procent av befolkningen har spelproblem och ytterligare fyra procent är riskspelare.
  • Spelrelaterad förskingring förekommer på alla typer av arbetsplatser där anställda har tillgång till pengar.
  • Den typiska personen som förskingrar pengar på en arbetsplats är en till synes helt vanlig anställd som har en förtroendeposition.
  • Störst risk för spelberoende har anställda inom finans- och transportbranschen och skiftesarbetare.
  • Spelandet på internet har ökat kraftigt för både kvinnor och män.
  • Spelberoende ökar mest procentuellt bland kvinnor mellan 45 och 64 år.
  • Över fem procent av anställda eller studerande har spelat spel om pengar på arbetstid eller skoltid de senaste tolv månaderna.
  • Över 32 procent av dem som har spelat spel om pengar på arbetstid eller skoltid har spelproblem.
  • De spelformer som skapar flest problemspelare eller som flest problemspelare dras till är kasinospel, spelautomater och pokerspel.1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s