Mage,tarm, magsår o cancer

God hälsa startar i magen. Det lägger grunden för hela vår kropp. En betydande del av vårt försvar sitter där, antingen visa saltsyran eller våra bakterier. De är fler än våra celler och ska väga hela 2 kg! De kommunicerar oxå med hjärnan på ett sätt vi inte riktigt förstått o har krav vi behöver uppfylla för att de ska leva o för att RÄTT bakterier ska frodas. Om vi t ex äter besprutad mat stängs deras metabolism av så de dör precis som när vi äter konserveringsmedel o ANTI – BIOTIKA, alltså ANTI – BAKTERIER.

Om vi äter fel kost samt förvärrar det genom stress så kan patogener snabbt få fäste o vårt försvar o välmående minska. Det kan yttra sig på flera sättt exbrännande känsla i mage o hals, illamående, kräkningar, förstoppning, uppkördhet med gaser, smärtor pga detta och att tarmen vrider sig /rör sig för snabbt vilket brukar ge diarré.

Det kan finnas flera orsaker som t ex inflammation orsakad av gluten och mjölkprodukter men en annan orsak är infektion av patogener (P) som tex E-coli eller helicobacter Pylori (HP) som ofta förbises av vården.

Mer än 50 % av världen har HP som smittar lätt och tar sig ner i tarmen och förstör tarmfloran och orsakar sår på slemhinnan och läckande tarm med inflammation, försämrat näringsupptag , diarré/ förstoppning / smärtor som följd. Innan den gör det orsakar den gaser och sår i magmunnen så vi får halsbränna o sura uppstötningar. Därefter minskar den saltsyra-produktionen så vi får ytterligare problem att både smälta mat o försvara oss mot skadliga patogener med maten. HP borrar sig in i vävnaden vilket gör att den ofta missas vid blodprov precis som borrelia m fl P.

Det finns också andra bakterier som t ex E Coli eller Clostridoum som kan vara riktigt aggressiva. EColi brukar hitta sin väg till urinvägar och orsaka infektion o problem även där som kan ta sig till njurar. Clostridoum brukar man få på sjukhus och den är tyvärr svår att bli av med och äldre dör ofta.
Svampöverväxt kan vi oxå få, särskilt efter penicillinkurer. CANDIDA brukar komma som ett brev på posten. Man kan oxå få vanlig Aspergillus om man ätit något mögligt. Det finns även andra riktigt elaka bakterier som Listeria, Salmonella m fl som man blir riktigt riktigt sjuk av.

Mängden P är som telefonboken o vi kan givetvis inte skydda oss eller vaccinera oss mot alla utan vi behöver ett starkt försvar samt minimera dem genom att ha god handhygien o va försiktig med sånt som ej är kokt eller fryst samtidigt som rå-kost paradoxalt nog är en del av lösningen.

Det man ska veta är att vid halsbränna, uppstötningar, gaser mm består inte alltid lösningen i antibiotika och saltsyrahämmare/ omeprazol. Tvärtom blir problemen oftast värre eftersom problemet inte ligger i för mycket magsyra utan för lite som gör att magmunnen inte sluter tätt, samt att många patogener som HP är resistenta mot antibiotika.

Patogener leder till inflammationer med hål i tarmen så gluten, mjölkprotein o annan osmält mat tar sig ut i blodbanan och infekterar blodet. Tyvärr tar sig även gifter som aluminium o bakterierna ut och kan i värsta fall ta sig in i hjärnan och infektera centrala nervsystemet mm. De tar sig oxå in i andra organ som t ex lever, njurar, bukspottkörteln och lungor . Vi kan få problem med det mesta.

Som nämnts ovan finns det ett flertal symptom man bör ge akt på samt även avföringens färg och form. Den ska vara mörkt brun i ett stycke, lagom mjuk och utan slem och blod på och helst flyta vilket indikerar att man äter bra med fibrer. Är den ljus och oljig bör man se upp och kontrollera att man inte fått inflammation i levern/hepatit (kan va livshotande). Det är lite kämpigt för då kan man inte bryta ner fett o får egentligen inte äta något alls, mest vätskeersättning. Det är bilirubinet som ger den bruna färgen. Vit avföring kan ha en helt igensatt gallgång med brunurin då all bilirubin måste utsöndras via njurarna vid en sådan gall-insufficiens. Är avföringen slemmig, blodig eller svart är det en inflammation man behöver åtgärda. Ananasen är riktigt bra men en antiparasitkur en månad inkl. HP rekommenderas. Oftast ger vården bara diagnosen IBS, Ulcerös Colit eller Crohns utan att leta patogener och rekommendera kostomläggning.

Det man behöver göra är givetvis att undvika gluten, mjölkprodukter, snabba kolhydrater o sånt som dödar vår goda flora samt även inta kost som P inte gillar. Morot, Cocos, tranbär och ananas är riktigt bra. Att bli av med HP är rätt kämpigt. Vården kan ge en trippelkur med antibiotika som samtidigt slår ut tarmen och magen och sedan kommer candidautbrott som ett brev på posten. Som tur är slår man ut både HP och candida samt övriga parasiter med i princip samma kost. Svamp livnär sig dock mest på jäst och glukos, laktos, maltos och fruktos, medans bakterier kanske inte är lika kräsna.

Det är viktigt att tugga maten o äta sånt som är hårt. Då frisätts

ett enzym (amylas) som bryter ner kolhydrater o startar saltsyreproduktionen som gör att vi kan bryta ner proteinrik mat o skyddar mot P. Den stimulerar även gallan för att bryta ner fett o utsöndringen av sk” intrinsic factor” som behövs för att ta upp B vitaminer samt bukspottkörtelns enzymer som smälter maten så näringen tas upp genom tunntarmens slemhinna. Fettet bryts mha enzymer o galla ner till syror som DHA, EPA och GLA, för vilket krävs bl a B6 zink o magnesium. De bildar kolesterol som behövs för att producera hormoner o skapa balans, skydda cellmembranen, smörja kärlen etc.

När maten kommer ner i tunntarmen ska den vara väl smält och basisk vilket kräver en sur magsäck io fungerande galla o bukspottkörtel. .Där sker det mesta näringsupptaget. Vi består till minst 80 % av bakterier o har mer än 500 stammar. De hjälper oss att smälta maten ytterligare, avgiftar toxiner, samt producerar alla B-vitaminer och vitamin K2. De är en del av vårt immunförsvar. Slemhinnan är beroende av en frisk tarmflora som släpper igenom näringsämnen men hindrar P o slagg. Den är din inre hud. Är din yttre glanslös, torr, och grå med blemmor är din inre hemsk.

Sköldkörteln påverkar starkt tarmens rörelser. Den i sin tur påverkas av ett flertal faktorer ( läs mer i det kapitlet). En underaktiv sköldkörtel ger förstoppning o en överaktiv diarré . Den är beroende av bl a fettsyror, magnesium, kalium, zink, selen, järn, jod och A, D, B-vitaminer, tyrosin och koppar.

När du stressar arbetar sköldkörtel och binjurar för högtryck o behöver därefter återhämtning. Ignorerar man det o kompenserar med koffein, socker, alkohol etc hamnar man snabbt i en dålig spiral som minskar näringsupptaget, ökar P o kan slå ut förvaret o hela organ.

Om maten kommer ner osmält o sur måste bakterier och svampar smälta den. Även enzymer lånas från de vita blodkropparna. Om detta fortgår kommer förruttnelse/jäsningsbakterier/svampar öka på bekostnad av hälsofrämjande bakterier. Detta bidrar till läckande tarm med följdproblem såsom autoimmuna reaktioner, allergier, eksem, klåda och ökad belastning på lever och njurar förutom humör- och blodsocker-svängningar, depression, ångest o trötthet. Symptom är bl a gaser, rapningar, uppkördhet och svullen mage.

De diagnoser man kan få är bl a Gastrit – Magkatarr med illamående, sugningar, obehag, uppsvullen mage pga irriterade slemhinnor olåg saltsyra och förändring i bakteriefloran.

Magmunsbråck övre eller nedre.Magmunnen sluter inte tätt så magsyran . stöts upp i matstrupen eller ned i tolvfingertarmen. Detta kan ge upphov till såriga slemhinnor och kan vara mycket smärtsamt. Även symptom kring hjärttrakten och ryggen kan uppstå, samt kramp i bröstet.

Den näringsmedicinska behandlingen består i att försiktigt balansera saltsyraproduktionen i magsäcken, läka slemhinnorna, behandla eventuell parasit eller bakterieöverväxt och tillföra näring för att underlätta läkning.

Magsår – Ulcus Sår i slemhinnan i magsäcken eller tolvfingertarmen. Låg saltsyra gör att bakterier och parasiter lättare kan få tillgång till slemhinnan och bädda in sig i den. som t ex HP som minskar produktion av saltsyra, vilket i sin tur kan ge upphov till många fler symptom.

Magsår innebär en blödning i magslemhinnan, vilket kan ger en mörk/svart avföring och blodiga kräkningar. Vanligast är dock att såret är så litet att det måste påvisas med någon form analys för att fastsällas. Magsår är i regel mycket smärtsamt (och kan medföra dödlig utgång) och ger upphov till näringsbrister och nedsatt immunförsvar.

Crohns sjukdom kan finnas i både tunntarm, tjocktarm och ändtarm. Kännetecken är svullen och sårig slemhinna. Det händer att fistlar bildas mellan olika tarmavsnitt och till huden men kan även ske till underlivet och ändtarmsöppningen. Huvudsymptomen är diarré och buksmärtor.

Ulcerös kolit – Blödande tjocktarmskatarr små sår framförallt i nedre delen av tjocktarmen. Slemmig eller blodig avföring.

IBS – Colon irritable – Irriterad tjocktarm gasig, svullen och öm mage, oregelbunden avföring med diarré eller förstoppning.

Divertikulit – Tarmfickor som ofta skapas pga tryck i samband med förstoppning. I dessa kan gammal avföring, bakterie, svamp eller parasiter samlas och skapa inflammationer.

Hemorrojder – Åderbråck kring anus Vener kring ändtarmens mynning inflammeras och vidgas. Inre vener som inte är täckta av hud kan tränga ut ur anus och ge klåda, smärtor och blödning. Ofta inflammeras dessa vid tillfällen då magen är i olag eller som en allergisk reaktion. Det kan röra sig om gaser, täta avföringar, diarré eller förstoppning. Det finns också samband med stillasittande (försämrad cirkulation och ökat tryck). Samband finns också mellan svamp eller parasitförekomst, nedsatt matsmältning och hormonell påverkan.

Gallsten pga nedsatt förmåga att hantera fett och proteinrika livsmedel, som i sin tur stimulerar en ökning av vissa bakterier i tarmen, vilket i sin tur kan bidra till tarmdysbios. En nedsatt aktivitet hos sköldkörteln och en ökad aktivitet hos bisköldkörtlarna har också betydelse då det i sin ökar risken för förkalkning i vävnaden utanför skelettet, vilket kan ge upphov till stenar i lever, galla och njurar samt en ökad stelhet i musklerna.

Behandlingen består i att anpassa kosten, återställa tarmfloran, stödja sköldkörtel och lever/gallfunktion, tillföra näringsämnen som brister för att stoppa processen av uppbyggandet av stenar med örter som löser upp stenarna samt näringsämnen och örter som vidgar gallgångarna så att stenarna kan passera.

Behandlingen i övriga diagnoser består i att lägga om kosten, läka tarmen balansera saltsyran samt hälsofrämjande bakterier o utrota skadliga patogener vilket nästa kapitel handlar om.

https://www.wattpad.com, 536205282-kost-kunskap-18-mat-motion-för-mage-tarm

Referens Madeleine Marcus , Bengmark, Martina Johansson, Kurera, mfl. Ett antal studier på pub med.   I nedan länk finns bra videos.
https://www.wattpad.com/536198343-kost-kunskap-17-mage-tarm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s