Här kommer recept på nyttiga pizzor med blomkålsbotten man kan sätta barnen på att göra!
Istället för mjölbotten har man i mixat grönt som tex blomkål. Det går säkert att använda fantasin och ha kokta bönor och kanske lite nötter som valnöt? eller rå lök? Sätt barnen och partnern på att spåna och hjälpa till! Fundera på vilka ingredienser som är smak-kompisar till varann! Man mixar med ägg och kanske lite bovetemjöl eller havregryn. Smartast är att trycka ut i långpanna och sedan får man själv bestämma topping i sitt hörn. Barnen kanske vill ha banan och ananas med nån räka och curry? Medans Ni kanske vill ha rödbetor med getost valnöt o honung på? Eller soltorkad tomat, kalamatioliver o nån smarrig prosciutto?
Sprinkla med lite hackad grönkål , ruccola eller broccoli… Allt som har med kål att göra samt lök och bönor är EXTREMT bra för hälsan av massor av anledningar man kan läsa mer om i boken. Se detta som lite tips och inspiration att låta fantasin flöda!
Lägg gärna bakplåtsplats-papper under – – tänk på att grönsaker vätskar sig så använd annat med måtta! Ägget klistrar ihop degen.
- 0,5 st Blomkålshuvud, medelstort
- 0,25 dl pecorinoost, riven
- 0,25 dl buffelmozzarella, riven
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitlökspulver
Tomatsås
- 0,5 st gul lök
- 1 tsk olivolja
- 1 klyfta(or) vitlök, liten, pressad
- 200 gram krossade tomater
- 1 krm örtagårdskrydda
- salt
- svartpeppar
Topping
- 200 gram chèvreost, i skivor
- 1 msk Honung flytande
- 3 st torkade fikon
- 5 st grön sparris
- 0,5 dl valnötter, grovhackade
- 0,5 msk Honung flytande
- 3 st färska fikon
- 0,5 dl grön pesto
- 2 tsk torkad rosmarin
Pizza
- 1. Sätt på ugnen på 200 grader.
- 2. Dela blomkålen i bitar och mixa till ett smul i en matberedare.
- 3. Lägg blomkålen i en kastrull, täck med vatten och koka upp. Låt småkoka tills blomkålen är mjuk, i cirka 5 minuter.
- 4. Sila av vattnet , lägg blomkålen i en ren kökshandduk och krama ur vätskan.
- 5. Lägg tillbaka blomkålen i matberedaren tillsammans med resten av ingredienserna till pizzabottnen.
- 6. Mixa ihop till en deg. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut den till en tunn och jämn botten.
- 7. Förgrädda i ugnen i 20 minuter.
- 8. Höj värmen till 250 grader.
Tomatsås
- 1. Finhacka löken och fräs den i några minuter i en stekpanna med olja.
- 2. Tillsätt vitlök, krossade tomater och kryddor och låt småkoka i några minuter. Mixa tomatsåsen slät.
Pizza
- 1. Fördela tomatsåsen jämnt över pizzabottnen och lägg på chèvreskivorna.
- 2. Krydda med salt och svartpeppar och ringla 1 matsked honung över osten.
- 3. Hacka de torkade fikonen och strö bitarna över osten. Lägg sparrisarna på pizzan och grädda i 12–15 minuter.
- 4. Rosta valnötterna under omrörning i en torr panna. Ringla över 1⁄2 matsked honung på slutet och rör om.
- 5. Skär de färska fikonen i klyftor och lägg dem på pizzan tillsammans med valnötterna.
- 6. Klicka ut peston över pizzan och avsluta med att strö på rosmarin
Vi ska va inte vara rädda för att äta fett som läker våra cellmembran mm) samt livsviktigt för massor av funktioner. Lite protein massor av fibrer och rikligt med vitamin A, C, o mineralerna kalcium o järn.
Grönkål är toppen vid detox då den ”innehåller 67 glukosinolater” som aktiverar utrensande enzymer i levern, endast brysselkål har mer sånt. Den innehåller oxå 45 olika flavonodier (antioxidanterna i färgämnet) som motverkar cancer mm ) o motverkar grå starr.
Har ni nånsin undrat hur nåt kan innehålla ditten o datten procent och summan inte blir 100? Svaret är oftast kostfibrer. Sett en wettexduk? Den är gjord av fibrer av cellulosa, växternas cellväggar Den har en oehörd förmåga att suga åt sig vätska vilket är väsentligt för tarmens funktion och alla baciller där som dessutom ÄLSKAR dessa fibrer, gärna mekansikt pajade med rivjärn som i råkost, men det går bra hur som. Faktum är att DE BEHÖVER mat som inte redan är smält i tunntarmen ( enligt STIG Bengmark i länken) o utan dem fungerar inte immunförsvaret o de snackar troligen direkt med hjärnkontoret oxå… skit in-> skit ut…
så det gäller att stoppa in lite bra grejer ibland.
Man går oxå ner i vikt av fibrer och blir mätt länge o sänker sitt blodsocker samt att grönkål ska sänka onda kolesterolet. På tal om skit.. när man äter rätt mängd fibrer så flyter det i toan.. Å för alla oss sköldskörtelsjuka vill jag bara säga att jag anser hysterin att undvika kål va lika befängd som att undvika jod. Det är ju förstsås upp till var o en att ta till sig detta, jag anser ju tvärtom mot typ allt vården säger,
Hur som helst…. denna pizza nedan kan man gegga ihop av äkta rumsvarmt smör bovetemjöl o nyttiga havregryn med betaglucan ( se fg poster) och slänga på lite rester av allt möjligt joks… se det som inspo.. förstås går det lika bra att göra i pajform med äggstanning o skära lite tjusiga snittar på festen / uppesittarkvällar / brunch/ lunch o sånt.. gärna med laxsnittarna o alla andra snittar som finns på recept här ( skriv recept i sökrutan lr klicka på foton)
Ja ha, avslutar väl då innan jag går in på broccoli o brysselkål … jo just det! man kan ju slänga in grönkål i ugn med olivlja o salt o rosta som chips.. liksom rödbetor
Om ni har pa lax omega 3 förstörs vid både konservering o kokning är det få som vet, värm dem långsamt på låg temp i ugnen med grönsakerna så klarar den sig fint.. just det.. lax o grönsaker vlit urtrista om de är överstekta.. kan gott ”gå klart” det sista under folie /lock om den har varit fryst först så har de flesta patogenerna dött
En riktigt trevlig helg
