hjärt och kärlhälsa

De flesta i livet vill leva så gott som möjligt, så länge som möjligt men de drunknar i råden om hur de ska uppnå detta. Ska man följa Low – fat- high – Carb “LCHF” , Paleo med “stenålders-diet”, Viktväktarnas eller kanske medelhavsdieten? På detta strömmar råden om intermittent fasta där man inte äter något eller extremt lite under vissa tider på dygnet eller dagar i veckan som lök på laxen i förvirrings-djungeln.


Så vad är då bäst? Ja, det är till stor del individuellt men för hjärta och kärl har medelhavsdieten visat sig fungera bäst i studier. Min favorit är den sk. “Franska paradoxen” . En liten ort i Frankrike har visat sig ha lägst andel hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar i hela världen, detta trots att de älskar feta ostar, dito gåslever som de gärna sköljer ner med gott rödvin och kanske en kaka med avec till kaffet?

Hur är detta möjligt har forskarvärlden frågat sig? Får man inte åderförfettning och fetma av det, som belastar hjärtat? Mitt och många andras svar är nej! Det är en myt påhittad av en industri som vill tjäna pengar på dig genom diverse piller och pulver som t ex statiner och aspartam, som borde vara kriminellt att marknadsföra. Marknaden är enorm. Vem vill inte ha en vacker och frisk kropp? De har enorma resurser till sitt förfogande att trixa med sina “studier”. Om detta ska vi inte gå in så djupt på nu.

Att vi blir feta och sjuka av fett är redan dementerat av miljoner människor som äter LCHF, Paleo eller “solens mat” . Anledningen är enkel; det är snabba kolhydrater med högt GI (glykemiskt index) som gör oss sjuka därför att det belastar våra organ att stabilisera blodsockret samt göder våra dåliga kompisar i magen med svampöverväxt som t ex Candida som följd. Efter ett tag blir tarmen dålig och börjar läcka så det sprids i blodet. Våra celler får sämre syre och närings-tillförsel. Fler bakterier ser sitt tillfälle att växa. Till slut har en ond cirkel skapats där organen till slut drabbas med sjuka celler. Lymfan fungerar dåligt med att transportera bort döda celler och våra T celler mår inte bra. För att kompensera detta beordrar immunförsvaret hjärtat att pumpa hårdare och/eller fortare. Ett förhöjt blodtryck är ett symptom på ett underliggande problem som inte ska adresseras genom trycksänkande mediciner utan en utredning varför ? Hur lever denna individ? Vilken kost intas? Hur mycket vardagsmotion förekommer? Hur mycket stress? Sömn ? Vila? Långtids-återhämtning?


När hjärtat mår dåligt, “sviktar”, orkar den inte pumpa som den borde. Symptomen varierar lite, men dålig cirkulation med kalla lemmar samt överdriven oförklarlig andfåddhet är ett kardinal-symptom som bör åtgärdas med kost-omläggning samt motion och hälsosam vila med återhämtning. Ger inte detta resultat bör det följas upp på ett hjärtcenter samt provtagning som t ex. hur mycket aktivt T3 hormon finns i blodet och helst direkt i hjärtat? Detta förbises alltför ofta av vården. Vi ska inte fördjupa oss i sköldkörtelns problematik här, men memorera att sambandet är starkt och forskningen samt vetskapen undermålig. Vid flimmer, fladder och arytmi bör detta kollas.


Andra kardinal –symptom är svullna anklar och underben då hjärtat inte orkar pumpa tillbaka blodet samt vätska i lungorna som hjärtat försöker hosta upp. Det misstas ofta för annan hosta.


Hjärtat är beroende av att dina blodkärl är friska och elastiska. Om dina kärl är hårda, torra, smala och trängda av kalk så kommer kroppen att producera mer kolesterol som smörjer så blodet flyter igenom. Att ta tabletter mot det är förstås kontra-produktivt. För att åtgärda problemet måste kalken lösas upp. Som bekant löser syra som t ex vinäger eller ättika upp kalkavlagringar, så även i kroppen. Den som haft kalksten i njurar vet effekten av många syrliga äpplen… (som doktorn förbjuder i brist på kunskap? ) De löses upp och kan ge blod i urinen samt ofta stark smärta. Behöver jag nämna att det är sämre att ha kalk i njurarna som filtrerar blodet? Är de i njurarna så finns de garanterat snart i fler organ. Vid obduktioner har de t ex hittat tallkottskörtlar i hjärnan hårda som sten. Då har man haft problem med sömnen ett bra tag… Det ska vi inte heller gå in på nu…

Nog med alla symptom och sjukdomar, vad kan vi äta för att få bättre hjärt- och kärlhälsa? Som sagt, kärlen älskar fett. Gärna från fet fisk, frön och anti-inflammatorisk Omega 3. Kroppen producerar egen Omega 9 som jag hittat ytterst lite forskning om. En hund till begraven? Lite gåslever är nog inte så dumt ändå?


Det som också gör kärlen elastiska är kväveoxid (NO) samt kakao som ökar upptaget och hjalper omvandlingen från nitrat till till NO i kroppen. Det är välkänt att NO vidgar kärlen. Nitrat har ett oförskämt dåligt rykte. Man kan ju spekulera i varför? Här finns omfattande forskning. Det dödar dessutom dåliga bakterier i magsäcken som t ex E-coli och givetvis i blodet som industrin tycker är ”sterilt” ( ta den med rödluvan också..)


Vi stannar här för nu. Jag föreslår att ni gör som fransmännen och äter extremt gott, te x fisksoppan med torsk, räkor, saffran, tomat och vild-lax, en flaska rött och en smarrig riktigt mörk choklad-kaka. Glöm inte salladen på sidan med massor av vinäger ( gärna äpple), olivolja, oliver i vinäger, lök, vitlök och en massa örter som oregano, timjan, basilika etc. Örternas hälso-främjande egenskaper är ett helt annat kapitel.

Här kan du läsa nästa artikel: https://fightsickness.wordpress.com/2022/02/20/mat-for-hjartat-del-2/

NEDAN RECEPT UR BOKEN:

Jag lagar alltid på en höft och är dålig på att komma ihåg vad och hur mycket jag har i. Det är lika spännande varje gång hur det ska smaka för det blir aldrig lika. Jag varerar kryddorna lite, ibland med och ibland utan cocosmjök eller creme fraiche Man får gärna smaka av ordentligt o prova sig fram. Jag använder STOR gryta som blir massor av portioner att frysa in.

Det godaste är att låta fisk, räkor o paprika tina o marinera i kryddor, salt o citron kvällen innan o efterhand de tinar delar man dem i mindre bitar.

1 paket fryst torsk ca 400 gr ev. lite vildfångad lax

100 GRAM SKALADE RÄKOR DÄR SKALEN SPARATS
1 iter vatten. Jag brukar koncentrera soppan och spä ut när den ska ätas. Då kan man spä med mer cocosmjölk om man vill ha en rundare smak.
1-2 dl röda linser man blötlagt ett par timmar. slå av vattnet.
2 grovhackade potatisar
1-2 höns/fiskbuljong
2 msk tomatpure
1 hackad gul lök
2-3 klyftor pressad vitlök
1 stor riven/ hackad morot
1 msk konc citronjuice
1-2 msk riven ingefära,
1 krm vitpeppar ,
1 krm caynnepeppar ,
1 tsk sambal olek,
1 krm gurkmeja
2 krm salt
1 burk eller 2 del tetra cocosmjölk (alt. fet creme fraiche )
1 burk passerade tomater
Gul, röd o grön paprika hackad i stora bitar (alternativt blomkål)

Fräs lök o röd/gul paprika lätt

Häll i tomat, linser, buljong, alla kryddor, riven morot, potatis

Sjud under lock 30 min.

Lägg i fisken i småbitar som helst marinerats i citron, salt o kryddorna.

Sänk värmen.

Låt stå en stund , tillsätt räkor och kontrollera fiskens fasthet så den går precis klar.


Smaka av soppa samt en bit fisk o tillsätt ev mer salt, syra o hetta.

Den smakar förstås godast när den fått dra flera timmar eller en natt.

Överkurs: koka räkskalen på sidan alternativt med i tomatsåsen och ta bort den innan du lägger i resten. Jag mixar ibland kokta linser o morot lite slätt ( innan jag har i fisken o grönsker förstås!)

Vill du se mer kan du se denna blog: https://nikkicocaracha.blogspot.com/2019/02/min-halsoresa-2.html

Cocos o morot (falcarinol) är bra mot candida o cancer. Chilli o cayenne ett måste för smaken o effekten. Den (Caspasinet) ökar ämnes-omsättningen o cirkulationen i kroppeno hjälper mot bla IBS (!)magsår o dödar patogener. Torsk har lättsmält protein o 120% RDI för jod. 50% för selen, 56% för B12 o 36% för vit D samt övriga mineraler. En höjdare för sköldkörteln och kroppen. (foto Ica.se)

Ob! Fisk måste varit fryst om ätas knappt klar! Soppan kan varieras i oändliga fast kryddorna ovan är nyttigast.

* fänkål o citron –

* saffran o paprika

* curry

Vintips: torrt vitt fruktigt vin med syra till fisk och hetta från chilli men ett rött inte alltför mesigt fungerar utmärkt, gärna från Argentina eller Chile med Malbec blandning, Shiras/Syrah blend inte så dumt heller. Mest vin för pengarna; Zumbali och Umbali från Syd Afrika.


Selen (i räkor) behövs för Co enzym Q10 som är hjärtats allra bästa kompis. läs mer

Chokladtryffeltårta (nillas kitchen) med nyttiga nötter, kakao/carob dadlar & avokado

60 g nötter (t ex valnöt/mandel/ hassel)

* 40 g dadlar

* 2 st avokado

* 40 g kokosolja

* 3-4 msk agavesirap

* 1 dl kakao

* 1 krm vanilj

* salt

Mixa nötter en nypa salt o dadlar i en beredare o tryck ut i form med kokosolja + plastfolie o rundklippt bakplåtspapper i botten.

Kör avokado, kokosolja, kakao, vanilj, sirap, salt i beredare smidigt.

Klicka över nöt-bottnen o jämna till.

Ställ kallt lr frys ett par tim innan servering dekorerad med bär/meliss/mynta/

Bon appetit!

Tyrosin är en aminosyra som bildas ur fenylalanin. Det är en föregångare till sköldkörtelhormonerna, samt dopa, dopamin, norepinefrin och epinefrin (adrenalin).

Hud- och hårpigmentet melanin härstammar ur tyrosin.

L-tyrosin liknar tryptofan i sitt sätt att tränga igenom blod-hjärnbarriären samt förbättra fall av depression och även minnet.

Man menar också att tyrosin i kombination med tryptofan kan ha en bättre sömngivande effekt än tryptofan ensamt.

Det har även inrapporterats att den har kunnat hjälpa vissa Parkinsonpatienter.

Brist på tyrosin hos kvinnor som använder p-piller kan leda till depression.

Den ökar mental skärpa och bidrar till en balanserad produktion av neurotransmittorer, vilka överför nervimpulser mellan neuroner och påverkar humör och mental skärpa.

Tyrosin spelar en förmedlande roll vid syntesen av neurotransmittorn norepinefrin från aminosyran fenylalanin.

Tyrosin omvandlas till sköldkörtelhormonet tyroxin och är föregångare till de adrenokortikotropa hormonerna (t.ex. adrenalin) och till dopamin, en föregångare till norepinefrin och epinefrin. Eftersom norepinefrin är en aptitdämpande neurotransmittor, åstadkommer denna aminosyra, i likhet med fenylalanin, en minskning av aptiten. Båda dessa aminosyror omvandlas nämligen i hjärnan till norepinefrin.

Denna aminosyra stimulerar också frisläppandet av tillväxthormon som ökar muskelmassan och minskar fettupplagring.

Fria radikaler kan skada proteiner, fetter och nukleinsyror (DNA och RNA) i kroppen. Till antioxidanterna, som minskar effekten av de fria radikalernas inflytande, räknas förutom vitamin A-, C-, E- och B-vitaminkomplex, även aminosyrorna cystein och tyrosin.

Avokado har nyttigt fett o fiber, kalium + C , E , K , folat o B6 . Nilla har använt Carob som substitut för kakao. Kakao har magnesium , kalcium, järn , zink, koppar , kalium o mangan o i vitaminer som A , B1, B2, B3, C o E. Kokos har nyttiga syror.

Glöm inte läsa nästa artikel ! https://fightsickness.wordpress.com/2022/02/20/mat-for-hjartat-del-2/



Kommentera , dela och gilla gärna!

Annons

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s